طرح صیانت از فضای مجازی یا اعمال محدودیت در دسترسی به اینترنت
منتشر شده توسط یسرا در
1400/5/6
بررسی طرح صیانت از فضای مجازی در مجلس
در روزهایی که سپری شد خبر طرح صیانت از فضای مجازی توجه همه ما را به خود جلب کرد. زمانی که طرح صیانت از فضای مجازی در دستور کار مجلس قرار گرفت همین امر باعث نگرانی عام مردم و بسیاری صاحبان کسب و کار اینترنتی و فروشگاه های مجازی شد چرا که معتقدند پس از تصویب طرح صیانت از فضای مجازی آزادی عملشان در فضای مجازی محدود و کمر رنگ تر خواهد شد.
مشهود و بدیهی است که فضای مجازی فقط برای گذراندن وقت و سرگرمی نیست، بسیارند افرادی که در چند سال اخیر به سراغ بیزینس و کسب و کار در فضای مجازی رفته اند هر روز هم بیشتر از دیروز تعداد این افراد آمار افزایشی پیدا کرده است. حال اگر طرح صیانت از فضای مجازی به تصویب مجلس برسد فیلترینگ و مسدود شدن بیبرنامه و بیجایگزین شبکههای اجتماعی آنها را در تأمین مایحتاج زندگیشان دچار مشکل میکند از طرفی بی برو و برگرد اقتصاد کشور را هم نشانه خواهد گرفت.
با این حال سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس در خصوص چرایی بررسی طرح صیانت از فضای مجازی طبق اصل ۸۵ قانون اساسی، گفته است: «این طرح فنی و تخصصی و بررسی آن در صحن علنی، زمان زیادی را میطلبد.»
ناگفته نماند برخی نمایندگان مجلس قصد دارند بهجای ارائه طرح مذکور در صحن علنی مجلس، آن را مبتنی بر اصل ۸۵ قانون اساسی بهصورت آزمایشی اجرا کنند.
مردم متعجب هستند که در این سالها مجلس کنار مردم ایستاده است یا مقابل آنها...!
طرح پرحاشیه ای که در چند روز اخیر بیشتر با عنوان طرح صیانت از فضای مجازی روی کار آمده است نهتنها حقوق کاربران را صیانت نمیکند، بلکه مشخصا حقوق شان را محدود میکند مثل همان ضرب المثل معروفی که گفت: «می خواستند ابروی کسی را درست کنند؛ زدند چشمش را هم کور کردند!»
درست است همراه با پیشرفت تکنولوژی و ارتباطات فضای مجازی هم پیشرفت چشمگیری داشته است که باز پیشرفت فضای مجازی به خودی خود باعث شده نابسامانی های بسیاری بر این فضا حاکم شود اما مسئولین ذی ربط باید متوجه باشند برای حل این مشکل باید از پایه بررسی کنند نه اینکه کاملاً صورت مسئله را پاک کنند! این نابسامانی ها همه از نبود حمایتهای اجرائی از محتوا و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی و لزوم التزامبخشی، ساماندهی و شفافسازی در این فضا سرچشمه میگریند.
به نظر می رسد طرح صیانت از حقوق کاربران که قرار بود امروز درباره آن در مجلس صحبت شود همانند هفته های پیشین که از دستور کار خارج شده بود، این هفته هم نوبت به بررسی آن نرسید اما این بدین معنا نیست که طرح کاملاً کنار گذاشته شده بلکه بررسی طرح صیانت از فضای مجازی به هفته های دیگه موکول شده و در دستور کار قرار دارد.
طرح حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضا مجازی که به نام صیانت کاربران در فضای مجازی شناخته میشه از چند سال پیش در جریان بوده و اخیراً به جریان افتاده . بعد از انتقاداتی که از سوی کارشناسان نسبت به طرح صیانت از فضای مجازی شد نسخه اصلاح شده ای از این طرح منتشر شد که باز هم از نظر کارشناسان کماکان مشکلات اصلی رو در خودش داره و نیاز به اصلاح دوباره دارد. چند هزار از کسب و کارهای آنلاین پس از علنی شدن این طرح واکنش نشان دادن و خواستار لغو آن در مجلس شدند.
واکنش سازمانها و کسبوکارها به طرح صیانت از فضای مجازی
ریئس سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران از ریئس جمهور منتخب خواستار توقیف و بررسی هما جانبه طرح صیانت از فضای مجازی شد.
اعضای هیات مدیر سازمان نظام صنفی رایانه طی یک نشست خطاب به ریئس جمهور منتخب اینگونه اذعان کردند که، طرح صیانت از فضای مجازی فضا را برای کاربران و کسبوکارهای فضای مجازی مخدوش خواهد کرد.
کسب و کارهای آنلاین داخلی از جمله: زرین پال، فیلیمو، دیجی کالا، نماوا، زیتل، علی بابا، فلایتو، جا با ما، آپارات، شیپور، دیوار و غیره با انتشار پیامی خطاب به مجلس مخالفت جدی خود را با طرح صیانت از فضای مجازی اعلام کردند.