قرارداد کوفاندر
در این نوشتار به تعریف و بررسی دقیق قرارداد کوفاندر می پردازیم که برای شروع یک استارتاپ به منزله قرارداد مرگ و زندگی کسب و کار تلقی می گردد.
اگر شکل گیری و راه اندازی و توسعه یک استارتاپ را به چهار مرحله پیش از راهاندازی، پس از راه اندازی، دوران بلوغ و دوران توسعه تقسیم کنیم، مهمترین دغدغه های شما پیش از راه اندازی عبارتند از ثبت ایده انحصاری، فرایند نقض حقوق پدیدآورندگان، حق کپی رایت، ثبت شرکت، ثبت مجوز، ثبت نرمافزار، قرارداد با تیم فنی و قرارداد NDA و قرارداد کوفاندر.
در این مقاله کاربردی، برای شما درباره یکی از حیاتی ترین و مهمترین این دغدغهها یعنی قرارداد کوفاندر توضیح خواهیم داد.
قرارداد کوفاندر چیست؟
کاربرد قرارداد کوفاندر زمانی است که هنوز شرکت ثبت نشده و شرکا اعم از ایده پرداز، سرمایه گذار اولیه و سایرین در قالب مشارکت مدنی به فعالیت ادامه میدهند.
در این مرحله و در حالی که هنوز شرکت ثبت نشده و سهام افراد مشخص نیست، باید دامنه و ای نماد و جواز اتحادیه و درگاه بانکی به اسم یکی از فاندرها ثبت شود و تمام پولها هم به حساب آن شخص میرود.
اگر قرارداد کوفاندر در کار نباشد دیگر فاندرها عملا چیزی ندارند و هر آن ممکن است در صورت راه افتادن کار، کسی که همه چیز به نامش است اخلاق را کنار بگذارد و بگوید شما اصلاً با من شریک نبودید، شما نیروی من بودید و بابت فعالیتهایتان به شما حقوق میدهم!
این اتفاقی است که متاسفانه بارها شاهد وقوع آن بودهایم و در محاکم قضایی هم چون سند مکتوبی که در آن به شراکتی بودن حساب بانکی و دامنه و مجوزها تصریح شده باشد، وجود نداشته، سایر شرکا از حق خود محروم شدهاند.
برای پیشگیری از چنین اتفاقی لازم است قرارداد کوفاندر بنویسیم تا اولاً شخصی که همهچیز به نامش میشود بداند سایر فاندرها مدرکی دال بر مشارکت در این کار دارند، دوماً مشخص باشد درصد زیادی از پولهایی که به حساب آن شخص واریز شده به او تعلق ندارد و اگر مثلا همسرش مهریهاش را اجرا گذاشت یا بدهکاری دیگری داشت و حسابش را مسدود کردند، بقیه بتوانند با استفاده از قرارداد کوفاندر ثابت کنند این پول برای او نیست.
همچنین، در قرارداد کوفاندر شخص صلح میکند که زمانی که این مشارکت تبدیل به شخصیت حقوقی شد، تمام امور ثبتی که به نامش شده را به نام شرکت منتقل کند.
چه مواردی باید در قرارداد کوفاندر قید شود؟
اگر قرارداد کوفاندر، درست نوشته نشود، در زمانی که باید از آن استفاده کنید کارایی نخواهد داشت. بنابراین مهم است که بدانیم در این قرارداد چه مواردی باید به دقت مشخص شود.
اولین مورد این است که باید موضوع به طور دقیق مشخص شود، یعنی این همپیمانگزاران یا همکاران یا فاندرها میخواهند با هم چه کاری انجام دهند؟ مثلاً راهاندازی کسبوکاری آنلاین یا خبرگزاری آنلاین یا فروشگاه اینترنتی یا کسبوکار تخفیفی.

دومین مورد مهم این است که مشخصات کامل طرفین باید ذکر شود. یعنی با ذکر کامل جزئیات مشخص شود که طرفین قرارداد که چه کسانی هستند و چند نفرند.
سومین مورد این است که باید مدت قرارداد مشخص باشد. یعنی قید شود که این قرارداد مربوط به تاریخ امضای قرارداد تا تشکیل شخصیت حقوقی یا شرکت جدیدالتأسیسی که ثبت خواهد شد، است. به این ترتیب هرگاه شخصیت حقوقیمان شکل گرفت، مفاد قرارداد به شرکت جدید منتقل میشود.
چهارمین مورد که بسیار مهم است، این است که در ابتدای کار ممکن است افراد نقش متفاوتی داشته باشد. مثلا ایده بدهند، پول بیاورند، ارتباطات داشته باشند، دانش بازاریابی داشته یا دانش فنی یا دانش تخصص داشته باشند. این نکته بسیار مهمی است که آوردههای همه مشخص شود و موقع امضا همه ارزش آوردههای همدیگر را کاملاً بدانند و نسبت به آن آورده قدر سهم هر کس را مشخص کنند.
شرح وظایف طرفین باید بهصورت دقیق نوشته شود. اینکه طرفین چه تعهداتی و چه وظایفی دارند که باید انجام بدهند باید دقیقاً برای همۀ افراد با ذکر وظایف و تعهداتشان قید شود و از هرگونه کلی نویسی بپرهیزیم.
اما قطعاً باید این نکته را در نظر گرفت که سهم قطعی برای کسی وجود ندارد باید سهم هر کس مشروط به انجام وظایف و تعهداتش شود. یکی از دلایلی که نباید در همان آغاز کار شرکت ثبت کرد همین نکته است.
بعد از این چهار مورد اساسی، در قرارداد کوفاندر باید این نکات هم دقیق گفته شود:
- تعیین تکلیف سهم هر یک از طرفین در صورت فوت، محجور شدن، قصد خروج از شراکت و غیره
- شرایط فسخ شراکت یا ورود شریک جدید یا افزایش سرمایه
- تضمین قرارداد، خسارت های احتمالی، هزینه های جاری و غیره
- اختیارات و نحوه همکاری مدیر اجرایی
- آورده طرفین و سهم آنها از پروژه و اختیارات هرکدام در تصمیمات مالی و هزینهها
- مسئولیت طرفین در قبال شکست پروژه
- مشخصات فنی و زیرساختهای فنی
- آیا بنیانگذاران از شرکت، حقوق ثابت دریافت میکنند یا نمیکنند
- اگر یکی از بنیانگذاران، قصد فروش شرکت، افزایش سرمایه یا انحلال شرکت را داشته باشد حق و حقوق و تکالیف بقیه چه میشود؟
- اگر راهاندازی استارتاپ بیش از مدت انتظار زمان ببرد چه اتفاقی میافتد؟
علاوه بر همه این ها، مالکیت دامنهها، برندینگ، مجوزهایی که در این راستا گرفته میشود، اینماد و همچنین مالکیت درگاه بانکی که تا قبل از تاسیس شرکت فقط به حسابهای یک نفر تعلق میگیرد از جمله مهمترین مواردی است که در قرارداد کوفاندر باید تعیین تکلیف شود.
چرا قبل از ثبت شرکت باید قرارداد کوفاندر داشته باشیم؟
دلیل این که ما بر لزوم قرارداد کوفاندر پیش از ثبت شرکت، تاکید داریم، این است که اگر قرارداد کوفاندر وجود داشته و در آن قید شده باشد که سهم افراد با توجه به انجام تعهداتشان به آنها اختصاص مییابد، موقع ثبت شرکت سهام به درستی تقسیم میشود.
ثبت شرکت در آغاز کار و دادن سهام به افرادی که هنوز وضعیتشان مشخص نیست بسیار دردسر ساز است. بعضی مجموعهها ناچار شدهاند دوباره شرکت جدید ثبت کنند چون به کسی سهام دادند که اصلاً به کار ادامه نداده و الان بدون او نمیتوانند بسیاری از کارها، مثل اصلاحیهزدن و تغییر آدرس را انجام بدهند. شروع با کوفاندر و بعد از مدتی ثبت شرکت بهترین راهکاری است که ما به تجربه دریافتهایم.
استفاده از پلتفرم حقوقی یسرا در خصوص قرارداد کوفاندر
پلتفرم حقوقی یسرا با حضور وکلای تخصصی در حوزه جرایم رایانه ای آماده ارائه مشاوره حقوقی در خصوص پرونده های مرتبط با قرارداد کوفاندر و انواع قراردادها که همه استارتاپها به آن نیاز دارند از جمله قرارداد وستینگ یا قرارداد اعطای سهام تشویقیو قرارداد سرمایهگذاری ، قرارداد محرمانگی یا قرارداد ان.دی.ای ، ، قرارداد تولید محتوا ، قرارداد مدیر فنی ، قرارداد تیم فنی ، قرارداد پشتیبانی و سخت افزار خرید نرمافزار و تولید نرمافزار و تولید اپلیکیشن و قرارداد طراحی سایت ، قرارداد بازاریابی و مارکتینگ و سئو ، قرارداد تأمینکنندگی ، قراردادهای لجستیک و دلیوری ، قرارداد اعطای نمایندگی ، قرارداد طراحی وبسایت ، قراردادهای مشارکت و قرارداد پیمانکاری در مدلهای مختلف، استاپکاپشن، قرارداد با تیمهای حسابداری و مالی، قراردادهای مشاورهای مانند مشاوره فنی، مشاوره حقوقی ، مشاوره مالی، مشاوره مارکتینگ ، قرارداد فروش سهام و سایر قراردادهای مشابه مربوط به کسب و کار آنلاین به شما می باشد.
مشاوره حقوقی رایگان در رابطه با قرارداد کوفاندر
یسرا سامانه تخصصی مشاوره حقوقی و وکالت تخصصی در حوزه حقوق فناوری اطلاعات و جرایم سایبری و جرایم رایانه ای ، کسب و کارهای اینترنتی و استارت آپ ها است که با حضور وکلای مجرب و کارشناسان متخصص فنی و حقوقی جرایم رایانه ای به صورت 24 ساعته آماده ارایه خدمات حقوقی و مشاوره رایگان به شما متقاضیان محترم می باشد.
شما متقاضی محترم در صورت نیاز به مشاوره به راحتی می توانید در هر زمان از شبانه روز اقدام به دریافت مشاوره رایگان نمایید.
شما میتوانید پاسخ کلیه سوالات حقوقی خود در خصوص قرارداد را به صورت آنلاین از کارشناسان و وکلای تیم یسرا بپرسید، تیم وکلای یسرا خدمات مشاوره انواع قراردادهای کسب و کارهای اینترنتی را به سه صورت مشاوره حقوقی رایگان آنلاین، مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی حضوری ارائه میکند.
در مشاوره آنلاین رایگان شما میتوانید کلیه سوالات تخصصی خود در حوزه جرایم سایبری و کسب و کارهای مجازی را در ابتدا در سامانه پرسش و پاسخ یسرا جستجو نمایید و از پاسخ های قبلی کارشناسان بهره مند گردید اما در صورت عدم رفع نیاز، می توانید سوالات تخصصی خود را در سامانه پرسش و پاسخ یسرا ثبت نمایید تا در اولین فرصت ممکنه، وکلا و کارشناسان حقوقی تیم یسرا پاسخ لازم را ارایه نمایند.
اما در صورت در خواست به مشاوره تلفنی یا مشاوره حضوری باید با شماره های 02144003048 یا 09129152457 تماس حاصل نمایید. و وقت مشاوره تلفنی یا حضوری رزرو نمایید.
جهت اخذ مشاوره حضوری قرارداد کوفاندر یا تیم سازی باید به آدرس ذیل مراجعه نمایید.
تهران، بزرگراه آیت الله کاشانی، بلوار اباذر، روبروی دادسرای جرایم رایانه ای تهران (دادسرای ناحیه 31)، پلاک 4 واحد 4، گروه وکلای یسرا.