کلاهبرداری رایانه ای
طی سالهای اخیر کامپیوتر نقش مهمی در زندگی ما پیدا کرده است و با کاربری مفید خود تاثیر زیادی بر زندگی ما دارد و در کنار آن کلاهبرداری رایانه ای هم گسترش یافته است.
در این میان اگر حواسمان به امنیت سیستم نباشد، درگیر مسایل مهمی مانند کلاهبرداری رایانه ای خواهیم شد که میتواند وقت و سرمایه فراوانی را از ما بگیرد. اگر میخواهید اطلاعاتی کامل در این باره داشته باشید تا جلو کلاهبرداری احتمالی را بگیرید، پیشنهاد میکنیم که در ادامه همراه ما باشید.
تعریف کلاه برداری رایانه ای
اگر دوست دارید بدانید که کلاهبرداری رایانه ای چیست، باید به شما بگوییم که نوعی از جرایم رایانهای شمرده میشود که طی آن مجرم اطلاعات حساب شخصی فرد را به دست آورده و اقدام به دزدی میکند.
در واقع هر فعالیت غیرمجاز کامپیوتری که منجر به برداشته شدن مال از حساب افراد شود، کلاه برداری رایانهای محسوب میشود و پیگرد قانونی دارد.
تاریخچه کلاهبرداری رایانه ای
اولین تلاش برای تصویب قانون مقابله با کلاهبرداری های رایانه ای در ایران به سال 1372 بازمیگردد. یعنی زمانی که برای نخستین بار به مادهها و تبصرههای مربوط این حوزه پرداخته شد و پس از کشمکشهای فراوان در سال 1379 قانون حمایت از حقوق پدیدآورندگان نرم افزارهای کامپیوتری شکل گرفت.
البته این پایان کار نبود و در نهایت در سال 1388 قانون جرایم رایانهای در مجلس شورای اسلامی تصویب شد.
تفاوت کلاهبرداری رایانه ای با کلاهبرداری سنتی
اگر میخواهید بدانید که کلاهبرداری سنتی و رایانه ای چه تفاوتی با هم دارند، باید به شما بگوییم که در کلاهبرداری از طریق کامپیوتر سرقت تنها از طریق رایانه صورت میگیرد و ممکن است هیچ وقت سارق را نبینید.
در کلاهبرداری سنتی رفتار فیزیکی دزد قابل مشاهده است. مثلا دزد به شما نزدیک شده و کیفتان را به سرقت میبرد؛ در حالی که در کلاهبرداری رایانهای به طور ناملموسی اموال شما دزدیده میشود. به خاطر بسپارید که کلاهبرداری رایانهای پیچیدگی خاصی دارد و تنها افرادی که در معرض آن قرار دارند، قربانی میشوند.
مجازات کلاهبرداری رایانه ای
در صورت اثبات کلاهبرداری رایانه ای مجرم به یک تا 5 سال حبس محکوم میشود، همچنین ملزم به پرداخت جزای نقدی است. البته ناگفته نماند که اموال مسروقه نیز به صاحب آن بازگشت داده خواهد شد.
مطابق ماده 13 قانون هرکس به صورت غیرمجاز از سامانههای مخابراتی اقدام به محو، ایجاد و یا متوقف کردن دادهها کرده و مال دیگری را از آن خود کند، مجرم شناخته شده و به جزای نقدی بیست میلیون ریال و یا حبس از 1 الی 5 سال محکوم میشود.
انواع کلاه برداری رایانه ای
کلاهبرداری رایانه ای انواع گوناگونی دارد که در ادامه به طور مختصر بیان خواهیم کرد:
- کلاهبرداری تجاری
- کلاهبرداری از بیمههای اینترنتی
- کلاهبرداری از بازیهای کامپیوتری
- کلاهبرداری از موسسات مالی
- کلاهبرداری از اطلااعات رایانه
- کلاهبرداری مالیاتی علیه دولت
مصادیق کلاه برداری رایانه ای
هر حالتی که منجر به دزدی از طریق اینترنت شود، کلاهبرداری رایانه ای شناخته میشود. به دست آوردن وجه از طریق ورود بدون وجوز به کامپیوتر (چه شرکت و موسسه باشد، چه عمومی) کلاهبرداری اینترنتی شناخته میشود.
همچنین دست بردن در دادهها و سیستمهای رایانهای (مانند برنامهنویسی) نیز از جمله مصادیق دزدی محسوب میشوند که باید با آن آشنا باشید. فراموش نکنید که متوقف کردن دادهها به معنای قطع دسترسی به اطلاعات است که از دیگر مصادیق این نوع از دزدی شناخته میشود.
جرم کلاه برداری رایانه ای در اروپا
جرم کلاهبرداری رایانه ای از دیدگاه اروپاییان به معنای وارد کردن، تغییر و یا وقفه در دادهها است که در نتیجه منجر به ضرر اقتصادی میشود. سوء استفاده از دادهها، تحصیل وجه غیرقانونی، اقدامات غیرمجاز و غیره از جمله تعاریفی است که درباره اروپا درباره کلاهبرداری رایانهای مطرح میشود.
چند نکته مهم
- وارد کردن اطلاعات به سیستم بانک و موسسات مالی از جمله مصداق کلاهبرداری رایانه ای شناخته میشود.
- ممکن است کلاهبرداری کامپیوتری با جرایم دیگری مانند جعل کارتهای اعتباری همراه باشد.
- طبق ماده 67 شروع این اقدام نیز جرم محسوب میشود.
- هک اطلاعات نیز در نوع خود جرم است.
نحوه ثبت شکایت
در صورت بروز کلاهبرداری رایانه ای قانون در کنار شماست. برای ثبت شکایت لازم است که به دادسرای جرایم رایانهای مراجعه نمایید. این دادسرا وظیفه دارد که به جرایم متعلق به فضای مجازی و کامپیوتر رسیدگی کند.
همچنین پلیس فتا با این قبیل جرایم برخورد میکند. در صورت بروز این مشکل باید به سایت اینترنتی پلیس فتا مراجعه کرده و روی آیکون ارتباطات مردمی کلیک نمایید. در آنجا باید نشانی، مشخصات و شماره تماس خود را ثبت کرده و در نهایت برای پیگیری شکایت با شما تماس گرفته میشود. همچنین دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در خدمت شما است تا مشکل شما را بررسی کنید.
چگونه از کلاهبرداری جلوگیری کنیم؟
- هرگز کارت اعتباری خود در اختیار افراد غریبه قرار ندهید و هنگام خرید، خود کارت بکشید.
- با استفاده از آنتی ویروسهای مختلف، امنیت سیستمان را تامین کنید.
- گذرواژه خود را هر از گاهی تغییر دهید.
- هیچگاه اطلاعات شخصیتان را در درگاهها ذخیره ننماید.
- به هیچ وجه ایمیلهای ناشناس را باز نکرده و آنها را پاک کنید.
- همیشه از دادههایتان به طور منظم پشتیبانگیری کنید.
- در صورت بروز مشکل مشورت با یک وکیل آگاه میتواند چارهساز شما باشد.
- بعضی از تبصرههای قانون ابهام دارند و لازم است تا از افراد حرفهای مشاوره بگیرید.
- همیشه از علم روز آگاهی داشته باشید و به کودکان خود بیاموزید.
- در هنگام خرید اینترنتی به جعلی نبودن درگاهها دقت کنید. (درگاههای جعلی با کمی تغییر در نام دیده میشوند)
- در صورت بروز مشکل مراجعه به پلیس فتا و ثبت شکواییه اولین گام برای احیای حقتان است.
کلام آخر
اکنون که با ارکان جرم کلاهبرداری رایانه ای آشنا شدید، میدانید که چگونه خود را از گزند این گونه آسیبها در امان بدارید. همواره به خاطر داشته باشید که با حفظ امنیت سیستمتان میتوانید از بروز هر گونه دزدی جلوگیری کرده و دچار ضرر مالی نشوید.
فراموش نکنید که با مطالعه مقالههای روز بر علمتان بیفزاید و آن را به کودکان نیز آموزش دهید. به آنها یاد بدهید که در هنگام خرید با کارت اعتباری اصول ایمنی را رعایت کنند و کارت را در اختیار غریبهها قرار ندهند.
تیم تخصصی و حقوقی یسرا در زمینه مشاوره و وکالت پروندههای کلاهبرداری رایانه ای چگونه خدمت رسانی میکنند؟
یسرا اهمیت و حساسیت این جرایم را در نظر گرفته است و وکلا و کارشناسان حقوقی تیم یسرا به این دلیل که دورههایی تخصصی را در زمینه جرایم سایبری و جرایم رایانه ای و مصادیق آن را به طور خاص میگذرانند،کسانی هستند که شما با اطمینان میتوانید کار خود را به آنها بسپارید. تیم مشاوران حقوقی و وکلای مجرب یسرا، به صورت تمام وقت آماده ارايه مشاوره رایگان هم از طریق حضور در دفاتر و شعب مختلف یسرا و هم به صورت آنلاین و یا تلفنی هستند.
در موسسه حقوقی یسرا وکلا و مشاوران و متخصصان ماهر و با تجربهای در زمینه مشاوره حقوقی جرايم ارتکابی در فضای مجازی مانند کلاهبرداری رایانه ای حضور دارند که هم به پیشگیری از ارتکاب این جرایم و حفظ اطلاعات و اموال به شما کمک میکنند و هم در روند رسیدگی و احقاق حق شما بسیار حرفهای و با تجربه عمل میکنند.
علاوه بر آن، این تیم حقوقی و متخصص دارای سامانه هوشمند یسرا است که تمام کارهای مشاوره کسب و کار، رسیدگی و پیگیری جرایم و پروندهها و انواع قراردادها و جرایم در فضای مجازی را به صورت هوشمند و آنلاین برای موکلان انجام خواهد داد.
همچنین تیم یسرا دارای بانک اطلاعاتی بسیار قوی و کاملی است که اطلاعات و گزارشهای بسیار مفیدی را در رابطه با کسب و کارهای مجازی و حقوق و قوانین سایبری و رایانه ای و جرایم آن و همچنین وکلای سایبری و آی تی در اختیار علاقمندان گذاشته است.
تیم حقوقی یسرا متشکل است از وکلای بسیار مجرب و متخصص در حوزه جرایم خاصی که در دنیای مجازی صورت میگیرد؛ وکلای سایبری یسرا در هر جا و هر زمینهای میتوانند به شما کمک کنند.
خدمات مشاوره تخصصی و حقوقی یسرا در خصوص کلاهبرداری رایانه ای
اگر شما درگیر پرونده با عنوان کلاهبرداری رایانه ای شدید با گرفتن مشاوره اولیه و اطلاعات در حوزه جرایم رایانه ای و سایبری و حقوق آن و اطلاع از چگونگی استفاده درست از فضای مجازی و حفظ اطلاعات و دادههای شخصی در فضای مجازی از مشاوران و کارشناسان یسرا چه به صورت حضوری چه آنلاین و تلفنی، همگی در سر تا سر کشور رایگان هستند.
همچنین مشاوران و وکلایی که به صورت تخصصی در یسرا مشغول دفاع از کلاهبرداری رایانه ای، جرایم سایبری و حفظ حقوق مردم در فضای اینترنتی هستند و وظیفه دفاع از حقوق مردم در فضای مجازی را به عهده دارند، با هزینه مناسب و طبق تعرفه کانون وکلا فعالیت میکنند و شما میتوانید از گرفتن مشاوره و خدمات تخصصی اطمینان کامل داشته باشید.
یسرا سامانه تخصصی مشاوره حقوقی و وکالت تخصصی در حوزه حقوق فناوری اطلاعات و جرایم سایبری و جرایم رایانه ای ، کسب و کارهای اینترنتی و استارت آپ ها است. که به طور حرفهای وکالت جرایم اینترنتی و رایانه ای را بر دوش دارد که با حضور وکلای مجرب و کارشناسان متخصص فنی و حقوقی جرایم رایانه ای به صورت 24 ساعته آماده ارائه خدمات حقوقی و مشاوره رایگان به شما متقاضیان محترم می باشد.
شما میتوانید پاسخ کلیه سوالات حقوقی خود در خصوص نکات حقوقی درباره انتشار حریم خصوصی را به صورت آنلاین از کارشناسان و وکلای تیم یسرا بپرسید.
تیم وکلای یسرا خدمات مشاوره حقوقی کلاهبرداری اینترنتی و کسب و کارهای اینترنتی را به سه صورت مشاوره حقوقی رایگان آنلاین ، مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی حضوری ارائه میکند.
در مشاوره آنلاین رایگان شما میتوانید کلیه سوالات تخصصی خود در هر حوزه ای از جمله جرایم سایبری ، جرایم رایانهای و کسب و کارهای مجازی را در ابتدا در سامانه پرسش و پاسخ یسرا جستجو نمایید و از پاسخ های قبلی کارشناسان بهره مند گردید اما در صورت عدم رفع نیاز، وکلا و کارشناسان حقوقی تیم یسرا پاسخ لازم را ارایه می نمایند.
اما در صورت در خواست به مشاوره تلفنی یا مشاوره حضوری باید با شماره های 02144003048 یا 09129152457 تماس حاصل نمایید. و وقت مشاوره تلفنی یا حضوری رزرو نمایید.
جهت اخذ مشاوره حضوری باید به آدرس ذیل مراجعه نمایید.
تهران، بزرگراه آیت الله کاشانی، بلوار اباذر، روبروی دادسرای جرایم رایانه ای تهران (دادسرای ناحیه 31)، پلاک 4 واحد 4، گروه وکلای یسرا.