پلیس فتا کجاست و چه کاری میکند؟
پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات، فراهم کننده آرامش و امنیت در اینترنت و مقابله با افرادی هستند که در این فضا دست به اقدامات مخرب زده و حقوق افراد را به سادگی پایمال میکنند. وجود مرکزی جهت سامان دادن اتفاقات مجرمانه و مخرب در فضای مجازی، سبب تشکیل پلیس فتا شده است.
به دلیل پنهان بودن اطلاعات شخصی در وهله اول و سهولت انجام برخی جرایم اینترنتی، برقراری نظم در این فضا از اهمیت بالایی برخوردار است. سازمان پلیس فتا، جهت جلوگیری از ایراد چنین آسیبهایی تشکیل شده تا حافظ آرامش و امنیت مردم باشد.
در ادامه این نوشتار، به بررسی برخی از این جرایم میپردازیم. همچنین از نحوه عملکرد و ورود نیروی پلیس سایبری به چنین جرایمی صحبت خواهیم کرد. با تیم حقوقی یسرا، همراه باشید تا با توجه به ارتباط تخصصی کار این تیم با پلیس فتا، با وظایف و ارکان پلیس فتا و فعالیتهایشان بیشتر آشنا شویم.
پلیس فتا چیست؟
پلیس فتا (فضای تولید و تبادل اطلاعات) یکی از ارکان تخصصی ناجا در کنار پلیس امنیت، پلیس آگاهی، پلیس پیشگیری، پلیس مرزبانی، پلیس مواد مخدر و پلیس راهور است که وظیفه تشخیص، پیشگیری، شناسایی و برخورد قانونی با مجرمان اینترنتی را بر عهده دارد.
همانطور که گفتیم این واحد پلیس، به منظور رصد قانونی و محافظت از اطلاعات و امنیت مجازی کاربران در فضای اینترنت تشکیل شده است. جهت آشنایی بیشتر با این واحد میتوانید سری به بانک اطلاعات یسرا بزنید تا با ساختار پلیس فتا آشنا شوید.
وظایف پلیس فتا
وظیفه اصلی این واحد پلیسی، تشخیص جرایم سایبری، پیشگیری از جرم در فضای مجازی، حفظ امنیت افراد و دادهها و اطلاعات آنها و برخورد با مجرمین سایبری است که همانند سایر یگانهای پلیس، پلیس فتا نیز بر فعالیتهای عمومی افراد در فضای مجازی نظارت دارد.
این پلیس با رصد فضای سایت های اینترنتی و دریافت مرجوعه قضایی از سوی افراد وارد عمل شده و مجرم را شناسایی و دستگیر نموده و پس از تحقیقات فنی تحویل مراجع قضایی می نماید. البته یکی از مهم ترین کارهای پلیس فتا، اقدامات پیشگیرانه آموزشی و ارائه مشاوره و اطلاعات در زمینه جرایم رایانهای نیز است که از طریق سایت پلیس فتا انجام میشود.
ارکان پلیس فتا
پلیس فتا یک سازمان کاملا پلیسی – فنی می باشد و علاوه بر امر مبارزه با مجرمین در بخش های اخلاقی، اقتصادی و اجتماعی، بخش های تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری، آموزش همگانی و وظیفه فیلترینگ سایت های متخلف را نیز عهده دار می باشد.
یکی دیگر از ارکان مهم پلیس فتا آزمایشگاه ادله دیجیتال با تجهیزات پیشرفته فنی به منظور ریکاوری و بررسی ابزارهای دیجیتال است که معمولا هر پرونده ای که نیاز به بررسی فنی داشته باشد به این واحد ارجاع می گردد و در واقع نقش تشخیص هویت آگاهی را در پلیس فتا دارد.
واحد اطلاعات فتا نیز یکی از واحدهای پلیس فتا است که وظیفه ساماندهی و نظارت بر واحدهای صنفی و فعال در حوزه های فناوری اطلاعات، کسب و کارهای مجازی و نظارت بر فعالیت هکرها و مجرمین حرفه ای فضای مجازی را بر عهده دارد.
استخدام در پلیس فتا
پلیس فتا یکی از جذاب ترین بخش های پلیسی در سال های اخیر بوده که جوانان زیادی تمایل دارند در آن مشغول به خدمت شوند.

لذا جهت استخدام در پلیس فتا، به وبسایت این مرکز مراجعه کنید. اگر نیاز به جذب نیرو در پلیس فتا باشد، اطلاعات و شرایط مربوطه روی این سایت قرار میگیرند. فرم نامنویسی و همچنین لیست نیروهای مورد نیاز را نیز میتوانید در این آدرس مشاهده کنید.
ارتباط با پلیس فتا
شما عزیزان میتوانید در صورت مواجهه با هر مشکل جدی در فضای مجازی مانند اخاذی، کلاهبرداری و سرقت، مستقیماً به ادارات پلیس فتا در سراسر کشور مراجعه کنید. از طرفی جهت کسب اطلاعات به صورت غیرحضوری در این زمینه میتوانید از راههای زیر اقدام کنید:
پلیس فتا آنلاین
وب سایت پلیس فتا به صورت بیستوچهار ساعته فعال بوده و آماده ارائه خدمات به شهروندان محترم است. برای ورود به این سایت روی این لینک www.cyberpolice.ir کلیک کنید. بهتر است ابتدا سری به قسمت سوالات متداول و اطلاعات بزنید. ممکن است پاسخ سوال شما در این بخشها وجود داشته باشد. از طرفی پر کردن فرم در سایت فتا به منزله ثبت شکایت نیست.
در کنار پلیس فتا، پلتفرم وکیل پلیس فتا نیز آماده ارائه مشاوره حقوقی در خصوص پرونده های مرتبط به پلیس فتا به شما بوده و در صورت تکراری و متداول نبودن سوال، با شما صحبت خواهد کرد.
شماره پلیس فتا و ایمیل
میتوانید شماره تماس پلیس فتای استان و شهر مورد نظر خود را در آدرس https://www.cyberpolice.ir/fata-offices بیابید. شما عزیزان همچنین میتوانید سوالات خود در زمینه جرایم اینترنتی را در مشاوره حقوقی با وکیل سایبری یسرا، عنوان کرده و اطلاعات موردنیاز خود را کسب کنید. آدرس ایمیل پلیس فتا نیز به این شرح است: csirc@police.ir
پلیس فتا در فضای مجازی
گستردگی استفاده از تلگرام بین افراد و سهولت ارتکاب جرم در آن از دلایل حضور پلیس فتا در تلگرام است. امکان برقراری ارتباط به صورت ناشناس در این فضا سبب شده محیطی خوب برای کلاهبرداران و مجرمان اینترنتی باشد. پلیس فتا به همین منظور، آماده ارائه مشاوره به افراد درباره آسیبهای این شبکه و دریافت شکایتهای ایشان است.
پلیس فتا و برخورد با جرایم اینترنتی
از جمله جرایمی که عمده دلیل تماس با پلیس فتا هستند میشود موارد زیر را نام برد:
- کلاهبرداری مجازی
- هتک حرمت
- انتشار محتوای کذب
اگر در فضای مجازی با هر مشکلی رو به رو شدید، وکیل جرایم رایانهای یسرا و وکیل سایبری یسرا آماده ارائه مشاوره حقوقی به شما هستند. یسرا خدمات حقوقی استارت آپی را هدایت میکند و در این زمینه همیار خوبی برای کسبوکارهای نوپا است.
پلیس فتا و کلاهبرداری مجازی
کلاهبرداری رایانهای از جمله جرایمی است که به سادگی در فضای مجازی رخ میدهد. دریافت پول و عدم ارسال کالا، دزدی از حساب بانکی افراد، عدم ارائه خدمات ذکر شده در قبال دریافت پول در برخی کسب و کارها از مصادیق این کلاهبرداری هستند. رسیدگی به کلاهبرداری توسط پلیس فتا انجام خواهد شد.
یکی از مواردی که از پی این کلاهبرداریها پیش میآید مسدودی حساب توسط پلیس فتا است. ممکن است:
- شخصی با اطلاعات حساب شما، دست به اقدام مجرمانهای زده باشد. در این صورت شماره حساب شما ادلهی جرم پلیس فتا محسوب میشود.
- جهت برداشت از حساب، از رمز دوم اشتباه استفاده کرده باشد.
- یا شکایتی علیه شما در مرکز قضایی ثبت شده باشد.
این موارد علت مسدودی حساب توسط پلیس فتا هستند. جهت رفع این مشکل میتوانید از وکلای یسرا کمک بگیرید. همچنین مشاور حقوقی رایگان یسرا نیز آماده خدمترسانی به شما است. یسرا ثبت برند، ثبت شرکت و خدمات حقوقی را در این موارد انجام میدهد.
هتک حرمت و انتشار محتوای کذب
از دیگر دلایل اینکه مردم به پلیس فتا شکایت میکنند، هتک حرمت در فضای مجازی است. بسیار پیشآمده، فردی جهت اخاذی یا خصومت شخصی اقدام به نشر اطلاعات شخصی دیگران کرده و حریم آنها را شکستهاند.
اگر با چنین مشکلی در فضای اینترنت مواجه شدید میتوانید به سامانه هوشمند یسرا مراجعه کرده و از خدمات یسرا در این زمینه بهره ببرید. یسرا ای نماد داشته و قابل اعتماد است.
پلیس فتا چگونه دستگیر میکند؟
آنچه درباره دستگیری پلیس فتا باید بدانید این است که واحد پلیس سایبری، شخصاً در پروندههای مجازی، اقدام به دستگیری افراد نمیکند.
روند کار به این شکل است که ابتدا از طریق شکایت افراد، فعالیت مجرمانهای شناسایی میشود. در مرحله بعد، این موضوع را به واحد مربوطه به آن جرم در اداره پلیس گزارش میدهند.
مثلاً اگر جرم، سوداگری مواد باشد؛ قضیه را به پلیس مبارزه با مواد مخدر ارجاع میدهند. تنها در صورتی واحد پلیس فتا وارد عمل میشود که دستور مستقیم مقام قضایی را داشته باشد.
پلیس فتای ایران حافظ امنیت مجازی
پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات در راستای رسیدگی به جرایم اینترنتی و رایانهای فعالیت میکند. اقداماتی چون کلاهبرداری، اخاذی، هتک حرمت، انتشار محتوای مجرمانه و مغایر شئون جامعه و هک اطلاعات شخصی افراد از جمله مصادیق جرایم این فضا هستند.
دسترسی غیرمجاز به حسابهای بانکی و سرقت از آنها نیز از موارد رایج شکایات مردمی است. بهتر است پیش از انجام هرگونه فعالیت در کسبوکار تازه مجازی خود، مشاوره حقوقی با کارشناسان یسرا داشته باشید تا به مشکل بر نخورید.