فروشندگان و کلاهبرداران اینترنتی
اینترنت به یک جنبه مهم در زندگی ما تبدیل شده است. افراد هنگام استفاده از اینترنت باید بسیار هوشیار باشند. با توجه به تکنولوژی اینترنت و فضای مجازی، مردم می توانند کارهای روزمره خود از جمله پرداخت صورت حسابها، خرید و فروش محصولات از طریق سایتها و فروشگاههای اینترنتی، برقراری ارتباط؛ اطلاع از اخبار و وقایع مهمی که در هر جای دنیا رخ می دهد و درباره هر موضوعی، در هر زمینه ایی در هر جای جهان اطلاعاتی به دست آورند. وب سایت هایی مانند دی جی کالا، اسنپ، دیوار، شیپور، بانه دات، خانومی و غیره، به مردم امکان خرید و فروش محصول را می دهند. بنابراین، به دلیل سهولت در معاملات تجارت الکترونیکی، این سیستم راه اندازی شده است. اما کلاهبرداران و سودجویان، برای فروش محصولات تقلبی و غیرقانونی خود رسانه جدیدی پیدا کرده اند. اینگونه معاملات الکترونیکی نیازی به جلسات حضوری فروشنده و خریدار ندارد، بنابراین کلاهبردار از این مسئله می تواند سوء استفاده کند و ادعا کند که محصولات معتبر را می فروشند، و از این طریق راه کلاهبرداری برای آنها آسان تر شده است.
نه تنها کلاهبرداری رایانه ای و یا همان اینترنتی بر روی جامعه تأثیر گذاشته است، بلکه بر روی کسب و کارها هم نیز تأثیر گذار بوده است. این کلاهبرداری ها می توانند خط اصلی یک تجارت را تحت تأثیر قرار بدهند. کالاهای تقلبی می تواند باعث از بین رفتن اعتماد و حسن نیت خریدار، پایین آمدن فروش، بد نامی برند و از بین رفتن شهرت کسب و کار شود.
چگونگی شناسایی کلاهبرداری ها
برای جلوگیری و شناسایی از این نوع جعل ها و کلاهبرداری ها می توان از طریق اتحادیه کسب و کارهای مجازی ، اینماد ، پلیس فتا و یا مراجعه کردن به مراجع قضایی پی گیری نمود. که این مراجع با داشتن متخصصان و کارشناسان خبره در این زمینه، به اینگونه مشکلات و کلاهبرداری ها رسیدگی می کنند.
این متخصصان و کارشناسان از معاملات تجاری و کلاهبرداری های اینترنتی در حوزه کسب و کارهای مجازی اطلاع کسب می کنند و مهارت و توانایی کافی را برای شناسایی این سودجویان دارند.
اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی لیستی از فروشندگان را که جزء فروشگاههای اینترنتی معتبر و دارای مجوز هستند، را تهیه میکنند و از فروش کالاهای تقلبی جلوگیری میکنند. این لیست را به ارگانهای دولتی مربوطه می دهند. حال کمیسیون مربوطه به بررسی و رسیدگی ماهیت کالاهای جعلی و تقلبی فروشنده می پردازد که آیا مورد تأیید است یا خیر!
اگر براساس شکایتها و تخلفات صورت گرفته از کسب و کارهای مجازی ، سازمان مربوطهی کسب و کارها تصمیم برای شناسایی کلاهبردارها بگیرد، مامور بازرسی یا کارشناس مربوطه وارد عمل می شود و حتی می تواند به عنوان یک فرد خریدار اقدام به خرید کند، بازرسی را انجام دهد و تعیین کند که کالا و یا حتی این کسب و کار الکترونیکی در واقع جعلی است یا خیر!
این بررسی بر عهده کمیسیون بازرسی است که وظیفه بازديد از مکان واحدهای صنفی و ارائه گزارش به اتحادیه درخصوص کسب و کار و فعالیت هایشان و همچنین شناسایی و ارائه گزارش در مورد واحدهای فاقد پروانه کسب و فروشگاههای غیرقانونی و نامعتبر را دارد.

چگونگی علیه این کلاهبرداران اقدام کنیم؟
برای شکایت از این فروشندگان، جعل کنندگان و کلاهبرداران اینترنتی بسته بر اساس مشکلات و اتفاقات صورت گرفته از 3 طریق می توان اقدام کرد:
• شکایت از طریق سامانه نماد اعتماد الکترونیکی
• شکایت از طریق پلیس فتا
• شکایت از طریق مرجع قضایی
هر کدام از این ارگانها براساس شکایتها و تخلفات صورت گرفته در کسب و کارها رسیدگی های لازم را انجام می دهند. ممکن است این روند کلاهبرداری و جعل در میان کسب و کارهای بزرگ و کوچک صورت بگیرد. با این وجود مشاغل کوچک و خرده فروشان باید این مسئله را در نظر بگیرند که نمی توانند با کلاهبرداری و جعل به یک تیم حرفه ایی بزرگ، معتبر و قانونی یا یک کسب و کار آنلاین بزرگ تبدیل شوند.
کسب و کارها باید با یک تیم مشاوره حقوقی و یا وکیلی که دارای مهارت و تجربه کافی در رسیدگی به کار این جعل کنندگان و کلاهبرداران آنلاین باشد، مشورت کنند و از خدمات حقوقی این تیم در حوزه کاری خود استفاده کنند. با استخدام این متخصص، و ایجاد چنین وکالتی، وکیل می تواند یک استراتژی موثر برای مقابله با کلاهبرداران اینترنتی بسازد. وکیل از دانش و تجربه حقوقی خود برای ایجاد استراتژی های حقوقی و عملی استفاده خواهد کرد. برخی از راهکارها می تواند شامل ارسال نامه های مهر و موم شده و سربسته، تشکیل پرونده و رسیدگی به اجرای احکام باشد. تیم وکلای یسرا آماده ارائه خدمات به شما متقاضیان محترم در خصوص هر گونه مشکل و شکایتی از جعل و کلاهبرداری در کسب و کارهای اینترنتی می باشد.
هدف اصلی، حذف وب سایت های تقلبی و فروشگاههای اینترنتی نامعتبر و فاقد مجوز است. به همین دلیل مهم است که روی یک کسب و کار بزرگ تمرکز کنید و یک شرایط حقوقی و قانونی ایجاد کنید. این نوع تجارت یا کسب و کار مجازی باید تلاش کند تا به گسترش و پیشرفت وب سایت ها و فروشگاههای اینترنتی خود بپردازد. با استفاده از این رویکرد هدفمند، شرکت یا ارگانهای دولتی تلاش خود را برای حفظ و بهتر کردن کسب و کارهای معتبر می کنند. با استفاده از این روش، شرکت می تواند چنین وب سایتهای سودجو و متقلب را شناسایی و متوقف کند و می تواند از آن به عنوان نمونه و هشدار برای دیگر کسب و کارهایی که فعالیت غیرقانونی انجام میدهند، استفاده کند.
خدمات مشاوره حقوقی یسرا در خصوص کلاهبرداری فروشندگان در کسب و کارهای اینترنتی
گرفتن مشاوره اولیه و اطلاعات در حوزه رایانه و حقوق آن و اطلاع از چگونگی شکایت و رسیدگی به تخلفات و کلاهبرداری از فروشندگان کسب و کارهای مجازی نامعتبر از مشاوران و کارشناسان یسرا چه به صورت حضوری چه آنلاین و تلفنی، همگی در سراسر کشور هستند.
همچنین مشاوران و وکلایی که به صورت تخصصی در یسرا مشغول راهنمایی کسب و کارها هستند و وظیفه دفاع از حقوق مردم در فضای مجازی را به عهده دارند، با هزینه مناسب و طبق تعرفه کانون وکلا فعالیت میکنند و شما میتوانید از گرفتن مشاوره و خدمات تخصصی اطمینان کامل داشته باشید.
تیم وکلای یسرا خدمات مشاوره حقوقی، کلاهبرداری اینترنتی و کسب و کارهای اینترنتی را به سه صورت مشاوره حقوقی آنلاین ، مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی حضوری ارائه میکند.
در مشاوره آنلاین شما میتوانید کلیه سوالات تخصصی خود در هر حوزه ای از جمله جرایم سایبری ، جرایم رایانهای و کسب و کارهای مجازی را در ابتدا در سامانه پرسش و پاسخ یسرا جستجو نمایید و از پاسخ های قبلی کارشناسان بهره مند گردید اما در صورت عدم رفع نیاز، وکلا و کارشناسان حقوقی تیم یسرا پاسخ لازم را ارایه می نمایند.
اما در صورت در خواست به مشاوره تلفنی یا مشاوره حضوری باید با شماره های 02144003048 یا 09129152457 تماس حاصل نمایید. و وقت مشاوره تلفنی یا حضوری رزرو نمایید.
جهت اخذ مشاوره حضوری باید به آدرس ذیل مراجعه نمایید.
تهران، بزرگراه آیت الله کاشانی، بلوار اباذر، روبروی دادسرای جرایم رایانه ای تهران (دادسرای ناحیه 31)، پلاک 4 واحد 4، گروه وکلای یسرا.