قراردادهای استارت آپ
طبق تعاریف متفاوتی که وجود دارند، استارت آپ کسبوکاری است که محصول یا خدمتی جدید را ارائه میدهد و انواع قراردادهای استارت آپ نیز به جنبه های مختلف آن می پردازد. این کسبوکار ریسکپذیر بوده و مقیاسپذیری بالایی دارد؛ یعنی در مقایسه با هزینههای مربوطه، سود زیادی کسب میکند.
در این مطلب به بررسی انواع قراردادهای استارت آپ ها میپردازیم. عقد قرارداد در زمینههای مختلف برای هر کسبوکاری لازم و ضروری است. برای جلوگیری از بروز هرگونه مشکل و شکلدهی به هرگونه فعالیت و همکاری، افراد توافقی بین خود تصویب کرده و به امضا میرسانند.
انواع قراردادهای استارت آپ ها که بسیار ضروری می باشند
اگر جهت ایجاد استارت آپ و گسترش آن بین خود و همفکرانتان توافقی صورت گرفت و در واقع بحث شروع به کار جدی شد باید به فکر تنظیم چند قرارداد باشید. آن چه در این بین برای شما ضروری است عقد قراردادهای زیر است:
- قرارداد هم بنیانگذار
- قرارداد سرمایه گذاری
- قرارداد شتاب دهنده
- قرارداد محرمانگی
- قراردادهای همکاری و استخدام
قرارداد همبنیانگذار، تقسیم وظایف
موسسین هر استارت آپ، توافقنامهای بین خود تنظیم میکنند که شامل مشخصات، مسئولیتها، حق و حقوق و سهام هر یک از آنها است. این توافق، قرارداد همبنیانگذار یا کوفاندر (co-founder Agreement) نام دارد. تنظیم این قرارداد سبب میشود روابط افراد مشخص باشد و امکان بروز مشکل در آینده از بین برود.
قرارداد سرمایه گذاری استارت آپ
قرارداد سرمایه گذاری یکی از مهم ترین قراردادهای استارت آپ می باشد. استارت آپها کسبوکارهایی نوپا هستند که بیشتر بر پایه ایدهای خلاقانه تشکیل میشوند. به همین منظور بیشتر آنها نیاز به جذب سرمایهگذار دارند تا بتوانند کار خود را گسترش داده و از ایده خویش بهرهبرداری کنند.

از همین رو، جذب سرمایهگذار برای چنین کسبوکارهایی مهم است. عقد قرارداد با سرمایهگذار جهت تعیین مقدار سرمایه و مشخص نمودن روش بازگردانی آن است. در این قرارداد مشخص میشود که سرمایهگذار در ازای سرمایهای که به استارت آپ واگذار کرده چه چیزی دریافت خواهد کرد. از این منظر سه نوع سرمایهگذاری در استارت آپها داریم:
- سرمایهگذاری سهامی
- سرمایهگذاری قرضی با توانایی تبدیل به سهام
- سرمایهگذاری حق امتیاز
قرارداد محرمانگی اطلاعات
این قرارداد جهت جلوگیری از افشای اطلاعات درونی استارت آپها تنظیم میشود. به موجب این قرارداد، افراد ملزم میشوند تا در حفظ اطلاعات محرمانه مربوط به استارت آپ که به هر دلیلی در اختیار آنها قرار گرفته در یک بازه زمانی مشخص متعهد باشند.
این نوع توافق را میشود به عنوان یک ماده در بندهای سایر قراردادها مثل، همبنیانگذاری و قراردادهای سرمایهگذاری عنوان کرد. با وجود این توافق، در صورت بروز اطلاعات محرمانه به بیرون از فضای استارت آپ، فرد خاطی مسئول بوده و میشود بنابه شرایط پیشبینیشده، وی را تحت پیگرد قرار داد.
قراردادهای همکاری
یکی از مهم ترین قراردادهای استارت آپ قرارداد همکاری می باشد.
این قرارداد بین استارت آپ و نیروی کار بسته میشود. در این توافق، مشخصات طرفین، تعهدات، نوع و روش کار و همچنین مبلغ پرداختی و بازه زمانی همکاری عنوان میشوند. ضروری است در این قرارداد تمام جزئیات درخواستی را در قسمت موضوع قرارداد عنوان کرد. همچنین قرارداد محرمانگی نیز باید توسط همکاران به امضا برسد.
نمونه قرارداد هم بنیانگذار
در ادامه یک نمونه مثالی از قراردادهای هم بنیانگذار که از مهم ترین قراردادهای استارت آپ است را میبینیم. دقت کنید قرارداد مذکور از نظر قانونی وجاهت نداشته و تنها جهت آشنایی خوانندگان با مفاد قرارداد ها، تنظیم شده است:
ماده 1: مشخصات موسسین
این قرارداد بین موسسین استارت آپ، بدون تقدم و با ترتیب حروف الفبا:
- خانم / آقا..... به شماره ملی..... و شماره شناسنامه...... به آدرس...... و شماره تماس همراه.... شماره تماس ثابت....
- خانم / آقا..... به شماره ملی..... و شماره شناسنامه...... به آدرس...... و شماره تماس همراه.... شماره تماس ثابت....
منعقد میشود.
ماده 2: موضوع قرارداد
موضوع این قرارداد عبارت است از اینکه موسسین استارت آپ متعهد میشوند همه توان و نیروی فیزیکی، ذهنی و مالی خود را در جهت رشد، پیشرفت و بالندگی کسب و کار مربوطه بهکار گیرند. ایشان همچنین جهت نیل به هدف از انجام تعهدات مندرج در این قرارداد و تعهدات و مسئولیتهای قانونی خویش، پیروی کرده و در این راستا تا حد امکان تلاش میکنند.
ماده 3: آورده موسسین
- خانم / آقا...... مبلغ...... (به ریال) به عنوان آورده نقدی و تعهد غیرنقدی شامل...... که با توافق، به مالکیت...... درصد از سهام رسیدند. و به همین ترتیب آورده همه موسسین ادامه می یابد.
مبلغ کل آورده موسسین استارت آپ...... به میزان...... (به ریال) مشخص شد.
بند1: هر مؤسس، مسئولیتی به میزان سهام خویش دارد که در قراردادهای استارت آپ بدان اشاره می گردد.
ماده 4: شرایط تصمیم گیری
در نشست موسسین به تاریخ..... مقرر شد که تصمیمات اساسی و سرنوشتساز نسبت به کسبوکار مذکور با حضور یک دوم و توافق یک سوم آرای سهامداران، بنا بر میزان سهام ایشان، اتخاذ شود.
ماده 5: مسئولیت موسسین
جهت پیشگیری از بروز اختلاف درباره روش اداره استارت آپ مذکور و همچنین تسریع تصمیمگیریها، هرکدام از موسسین با توجه به تواناییها و تخصص خویش، مسئولیتهای ذکر شده ذیل را بر دوش میگیرند:
خانم / آقا...... با سمت مدیرکل استارت آپ......
خانم / آقا...... با سمت مدیر اجرایی استارت آپ......
خانم / آقا...... با سمت مدیر مالی استارت آپ......
قبول مسئولیت کرده اند.
ماده 6: تعهدات موسسین
از تعهدات موسسین:
- موسسین متعهد میشوند که به میزان.... سال، حق انتقال سهام خویش را ندارند؛ مگر در صورت تأیید حدنصاب ذکر شده در ماده ۴.
- موسسین متعهد میشوند نسبت به اسرار استارت آپ و اطلاعات محرمانه مسئولیتپذیر بوده و در حفظ آنها بکوشند. ایشان در هیچ صورتی نمیتوانند اطلاعات محرمانه درونی کسبوکار مذکور را با افراد و مؤسسات بیرونی در میان بگذارند.
ماده 7: شرایط واگذاری سهام در قراردادهای استارت آپ
در این قسمت مدت زمانی که سهامداران در انتقال سهام خود به غیر، مجاز نیستند صحبت شده و از شرایطی مانند فوت یا محجوریت یکی از موسسین و تکلیف سهام مربوط به وی صحبت به میان خواهد آمد.
ماده 8: ضمانت اجرای نقض تعهدات
ماده ۸ عنوان میدارد اگر یکی از موسسین، مرتکب جرمی نسبت به تعهدات مندرج در این قرارداد یا خارج از آن شود، مانند دزدی و کلاهبرداری و غیره، علاوه بر پیگیری قضایی باید خسارت وارده را نیز به سایر سهامداران پرداخت کند.
سپس از شرایط اصلاح قرارداد با توافق حد نصاب ذکرشده در ماده ۴ صحبت میشود و بعد از شرایط حل و فصل اختلافات و شرایط اضطراری و فورس ماژور صحبت به میان میآید. در انتها نیز تعداد مفاد و بندها و تبصره ها و تعداد نسخ قرارداد ذکر شده و به امضای تمام موسسین میرسد.
قراردادهای استارت آپی، لازم و ضروری
تنظیم توافق نامههای مختلف، سبب میشود امور مربوط به استارت آپ، جنبه قانونی پیدا کنند. از طرفی با تصریح تعهدات و انتظارات طرفین در قراردادهایی مانند قرارداد استخدام، از بروز مشکل در آینده جلوگیری میشود.
در تنظیم قرارداد استارت آپ باید به نکات حقوقی توجه کرد و از پیشبینی شرایط دعوی و اختلاف و همچنین شرایط محرمانگی اسناد، غافل نشد. با تنظیم چنین توافقهایی از بروز دردسر جلوگیری کرده و موانع ریز و درشت را از مسیر پیشرفت استارت آپ برمیداریم.
استفاده از پلتفرم یسرا برای انواع قراردادهای استارتاپ ها
پلتفرم حقوقی یسرا با حضور وکلای تخصصی در حوزه جرایم رایانه ای آماده ارائه مشاوره حقوقی در خصوص پرونده های مرتبط با قراردادهای استارت آپ ها قرارداد سرمایهگذاری و انواع قراردادها که همه استارتاپها به آن نیاز دارند از جمله قرارداد وستینگ یا قرارداد اعطای سهام تشویقی ، قرارداد محرمانگی یا قرارداد ان.دی.ای ، قرارداد کوفاندر یا تیمسازی ، قرارداد تولید محتوا ، قرارداد مدیر فنی ، قرارداد تیم فنی ، قرارداد پشتیبانی و سخت افزار خرید نرمافزار و تولید نرمافزار و تولید اپلیکیشن و قرارداد طراحی سایت ، قرارداد تأمینکنندگی ، قراردادهای لجستیک و دلیوری ، قرارداد اعطای نمایندگی و قرارداد طراحی وبسایت ، قرارداد پیمانکاری در مدلهای مختلف، قراردادهای مشارکت ، سایر قراردادهای مشابه مربوط به کسب و کار آنلاین به شما می باشد.
در این سامانه شما قادر به جستجوی سوالات رایج و پیدا کردن پاسخ لازم می باشید. و در صورت عدم یافتن پاسخ کامل، میتوانید سوال خود را ثبت نموده و یا در صورت در خواست به مشاوره تلفنی یا مشاوره حضوری قراردادهای استارت آپ باید با شماره های 02144003048 یا 09129152457 تماس حاصل نمایید. و وقت مشاوره تلفنی یا حضوری رزرو نمایید.
مشاوره حقوقی رایگان در رابطه با قراردادهای استارت آپ
یسرا سامانه تخصصی مشاوره حقوقی و وکالت تخصصی در حوزه حقوق فناوری اطلاعات و جرایم سایبری و جرایم رایانه ای ، کسب و کارهای اینترنتی و استارت آپ ها است که با حضور وکلای مجرب و کارشناسان متخصص فنی و حقوقی جرایم رایانه ای به صورت 24 ساعته آماده ارایه خدمات حقوقی و مشاوره رایگان به شما متقاضیان محترم می باشد.
شما متقاضی محترم در صورت نیاز به مشاوره به راحتی می توانید در هر زمان از شبانه روز اقدام به دریافت مشاوره رایگان نمایید.
شما میتوانید پاسخ کلیه سوالات حقوقی خود در خصوص قرارداد سرمایه گذاری را به صورت آنلاین از کارشناسان و وکلای تیم یسرا بپرسید، تیم وکلای یسرا خدمات مشاوره انواع قراردادهای کسب و کارهای اینترنتی را به سه صورت مشاوره حقوقی رایگان آنلاین، مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی حضوری ارائه میکند.
در مشاوره آنلاین رایگان شما میتوانید کلیه سوالات تخصصی خود در حوزه جرایم سایبری و کسب و کارهای مجازی را در ابتدا در سامانه پرسش و پاسخ یسرا جستجو نمایید و از پاسخ های قبلی کارشناسان بهره مند گردید اما در صورت عدم رفع نیاز، می توانید سوالات تخصصی خود را در سامانه پرسش و پاسخ یسرا ثبت نمایید تا در اولین فرصت ممکنه، وکلا و کارشناسان حقوقی تیم یسرا پاسخ لازم را ارایه نمایند.
اما در صورت در خواست به مشاوره تلفنی یا مشاوره حضوری باید با شماره های 02144003048 یا 09129152457 تماس حاصل نمایید. و وقت مشاوره تلفنی یا حضوری رزرو نمایید.
جهت اخذ مشاوره حضوری قراردادهای استارت آپ باید به آدرس ذیل مراجعه نمایید.
تهران، بزرگراه آیت الله کاشانی، بلوار اباذر، روبروی دادسرای جرایم رایانه ای تهران (دادسرای ناحیه 31)، پلاک 4 واحد 4، گروه وکلای یسرا.