آشنایی با مصادیق جرم فحشا در فضای مجازی و مجازات آن
حتما تا کنون با اخبار یا گزارشهایی که در آنها به موضوع فساد و فحشا در فضای مجازی اشاره شده، برخورد کردهاید. آیا میدانید در قوانین ما این عنوان به چه جرایمی گفته میشود و کاربران درصورت ارسال یا انتشار چه نوع محتوایی ممکن است با اتهام توزیع و انتشار محتوای مجرمانه مواجه شوند؟
مصادیق جرم فساد و فحشا در فضای مجازی ، آنگونه که در قوانین ما مشخص شده عبارتند از: جرایم علیه عفت و اخلاق مانند تهیه، انتشار و تجارت صور قبیحه، دعوت افراد به انجام اقدامات مجرمانه و خلاف اخلاق در فضای مجازی، قوادی، پورنوگرافی، هرزه نگاری، اشاعه فحشا و منکرات، آموزش ارتکاب فحشا و روابط نامشروع.
قوانین و مجازاتها
یکی از رایج ترین انواع فساد و فحشا در فضای مجازی در تمام دنیا، جرایم مربوط به هرزه نگاری است و در قوانین ما هم هرزه نگاری، جرم انگاری شده و البته به فضای مجازی محدود نشده است. مثلا در ماده 3 قانون نحوه مجازات اشخاصی که در امور سمعی و بصری فعالیت غیرمجاز می کنند و همچنین ماده 640 قانون مجازات اسلامی که به جرم انگاری تهیه و توزیع فیلم های پورنو پرداخته است.
این نوع مواد قانونی تا قبل از تصویب قانون جرایم رایانهای ، برای برخورد با هرزه نگاری و فساد و فحشا در فضای مجازی نیز مورد استفاده قرار میگرفت. اما پس از تصویب قانون جرایم رایانه ای و ذیل ماده 14 این قانون تحت عنوان جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی، این خلاء قانونی از بین رفت. بر اساس ماده 14 قانون جرایم رایانه ای:
هرکس به وسیله سیستمهای رایانه ای یا مخابراتی یا حامل های داده محتویات مستهجن را تولید، ارسال، منتشر، توزیع یا معامله کند یا به قصد ارسال یا انتشار یا تجارت تولید یا ذخیره یا نگهداری کند، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

- تبصره 1: ارتکاب اعمال فوق درخصوص محتویات مبتذل موجب محکومیت به حداقل یکی از مجازات های فوق می شود. محتویات وآثار مبتذل به آثاری اطالق می گردد که دارای صحنه ها و صور قبیحه باشد.
- تبصره 2: هرگاه محتویات مستهجن به کمتر از ده نفر ارسال شود، مرتکب به یک تا پنج میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
- تبصره 3 : چنانچه مرتکب اعمال مذکور در این ماده را حرفه خود قرار داده باشد یا بطور سازمان یافته مرتکب شود چنانچه مفسد فی الارض شناخته نشود، به حداکثر هر دو مجازات مقرر در این ماده محکوم خواهد شد.
- تبصره 4: محتویات مستهجن به تصویر، صوت یا متن واقعی یا غیرواقعی اطلاق میشود که بیانگر برهنگی کامل زن یا مرد یا اندام تناسلی یا آمیزش یا عمل جنسی انسان است.
شاید بتوان گفت تنها تفاوت میان جرم انگاری هرزه نگاری در قوانین ما با قوانین بسیاری از کشورها این است که قانون جرایم رایانه ای ، هرزه نگاری را به طور مطلق بیان کرده و تفاوتی از لحاظ مجازات میان هرزه نگاری کودکان و بزرگسالان قائل نشده است.
همچنین پلیس فتا به عنوان مرجع پیگیری و رسیدگی به جرم اشاعه فساد و فحشا در فضای مجازی، این مواد قانونی را به عنوان مصادیق محتوای مجرمانه علیه عفت و اخلاق عمومی، اعلام کرده است:
- اشاعه فحشاء و منكرات. (بند2 ماده6 ق.م)
- تحریك، تشویق، ترغیب، تهدید یا دعوت به فساد و فحشاء و ارتکاب جرایم منافی عفت یا انحرافات جنسی. (بند ب ماده 15 قانون ج.ر و ماده 639 ق.م.ا)
- انتشار، توزیع و معامله محتوای خلاف عفت عمومی. (مبتذل و مستهجن) (بند 2 ماده 6 ق.م و ماده 14 قانون ج.ر)
- تحریك، تشویق، ترغیب، تهدید یا تطمیع افراد به دستیابی به محتویات مستهجن و مبتذل. (ماده 15 قانون جرایم رایانه ای)
- استفاده ابزاری از افراد (اعم از زن و مرد) در تصاویر و محتوا، تحقیر و توهین به جنس زن، تبلیغ تشریفات و تجملات نامشروع و غیرقانونی. (بند 10 ماده6 ق.م )
از سوی دیگر همانطور که در مرور قوانین مربوط به اشاعه فساد و فحشا در فضای مجازی ذکر شد، ارتکاب این جرم ممکن است در دادگاه، به عنوان فساد فی الارض شناخته شود. اگر قاضی جرم اشاعه دهنده فساد و فحشا از طریق انتشار محتوای مستهجن در فضای مجازی را افساد فی الارض تشخیص دهد، مجرم به مجازات اعدام محکوم خواهد شد.علاوه براین، طبق بند الف ماده ۷۴۳، در صورتیکه فردی به منظور دستیابی افراد به محتویات مستهجن، آن ها را تحریک یا ترغیب یا تهدید یا تطمیع کند یا فریب دهد یا شیوه دستیابی به آنها را تسهیل کند یا آموزش دهد، به مجازات حبس از ۹۱ روز تا یک سال و جزای نقدی محکوم خواهد شد.
چگونه متهم به اشاعه فحشا نشویم
از آنجایی که هر روزه با انواع جدید و مختلفی از انتشار محتوا علیه عفت و اخلاق عمومی و همچنین اشاعه فساد و فحشا در فضای مجازی مواجه هستیم، دستگاههای امنیتی و قضایی با وسواس زیادی فضای مجازی را رصد میکنند و در این میان برخی از مشاغلی که به فراخور اقتضای کار خود ممکن است ابهاماتی پیرامون فعالیت آنها در شبکه های اجتماعی ایجاد شود، در معرض احضار و سوء ظن قرار میگیرند.
مشاغلی مانند مدلینگ، آموزش ورزشهایی نظیر یوگا و بدنسازی، آرایشگری و خیاطی، تتو و ماساژ و اینگونه مشاغل که در کانال های تلگرام یا پیج های اینستاگرام خود اقدام به انتشار نمونه کار و تبلیغات مرتبط با شغل خود مینمایند، همواره در معرض اتهام ترویج فحشا قرار دارند. همچنین عکاس های حرفه ای و پیج های عکاسی نیز از جمله مواردی هستند که معمولا محتوای تولید شده توسط آنها در معرض رصد پلیس فتا و نهادهای مختلف قرار دارد.
از طرفی نمیتوان تمامی این مشاغل که عمدتا نیز مبتنی بر بازاریابی از طریق فضای مجازی هستند را تعطیل کرد و از طرف دیگر، نمی توان منکر وجود افرادی شد که با سوء استفاده از این عناوین اقدام به انتشار محتوای مستهجن و یا ایجاد مراکز فساد و فحشا تحت این عناوین میکنند.
پس چگونه میتوان یک پیج یا کانال کاری را به گونهای اداره کرد که مشمول عناوین مجرمانه مندرج در قانون نشود؟ برای این کار پیشنهاد ما این است که اگر چنین پیج ها و کانالهایی دارید و یا قصد راه اندازی آن را دارید، حتما درباره ماهیت کار خود و محتوای منتشر شده در پیج و کانالتان با وکیل آشنا به جرایم رایانه ای و کسب و کارهای اینترنتی مشورت کنید.
کسب مجوزهای لازم شغلی و همچنین رعایت نکات حقوقی خاصی، می تواند کسب و کار اینترنتی و محتوای منتشر شده توسط شما را از اتهاماتی نظیر انتشار و اشاعه فساد و فحشا در فضای مجازی مبرا کند.
اگر درباره موضوع فساد و فحشا در فضای مجازی و همچنین سایر جرایم رایانه ای یا مسائل مربوط به کسب و کارهای اینترنتی، نیاز به مشاوره حقوقی دارید، به پلتفرم حقوقی یسرا سر بزنید و یا با گروه حقوقی یسرا تماس بگیرید.
مشاوره حقوقی در خصوص فساد و فحشا در فضای مجازی
اگرچه جرم فساد و فحشا در فضای مجازی از جمله جرایمی است که به محض وقوع قابل پیگرد است اما این پیگیری هم دارای ظرافت های حقوقی است این گونه مسائل استفاده از وکلای مجرب یا مشاوران حقوقی در زمینه جرایم فضای مجازی و جرم فساد و فحشا را افزایش میدهد.
سامانه تخصصی مشاوره حقوقی و وکالت تخصصی در حوزه حقوق فناوری اطلاعات و جرایم سایبری و جرایم رایانه ای ، کسب و کارهای اینترنتی و استارت آپ ها که با حضور وکلای مجرب و کارشناسان متخصص فنی و حقوقی جرایم رایانه ای به صورت 24 ساعته آماده ارائه خدمات حقوقی و مشاوره به شما متقاضیان محترم می باشد.
مشاوره حقوقی یسرا
تیم وکلای یسرا خدمات مشاوره حقوقی جرایم فضای مجازی، کلاهبرداری اینترنتی و کسب و کارهای اینترنتی را به سه صورت مشاوره حقوقی آنلاین ، مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی حضوری ارائه میکند.
در مشاوره آنلاین شما میتوانید کلیه سوالات تخصصی خود در حوزه جرایم فضای مجازی، جرایم سایبری و کسب و کارهای مجازی را در ابتدا در سامانه پرسش و پاسخ یسرا جستجو نمایید و از پاسخ های قبلی کارشناسان بهره مند گردید. اما در صورت عدم رفع نیاز، می توانید سوالات تخصصی خود را در سامانه پرسش و پاسخ یسرا ثبت نمایید تا در اولین فرصت ممکنه، وکلا و کارشناسان حقوقی تیم یسرا پاسخ لازم را ارایه نمایند.
اما در صورت در خواست به مشاوره تلفنی یا مشاوره حضوری باید با شماره های 02144003048 یا 09129152457 تماس حاصل نمایید. و وقت مشاوره تلفنی یا حضوری رزرو نمایید.
جهت اخذ مشاوره حضوری در خصوص فساد و فحشا در فضای مجازی و حقیقی باید به آدرس ذیل مراجعه نمایید.
تهران، بزرگراه آیت الله کاشانی، بلوار اباذر، روبروی دادسرای جرایم رایانه ای تهران (دادسرای ناحیه 31)، پلاک 4 واحد 4، گروه وکلای یسرا.