انواع سرقت رایانه ای و راه های پیشگیری و پیگیری آن
یکی از جرایم رایانه ای که هم خودش به تنهایی دارای مجازات است و هم به دلیل اینکه زمینه و مقدمه جرایم بعدی است، می تواند موجب مجازاتهای دیگری نیز شود، سرقت رایانه ای است. بنا بر تعریف قانون هرکس به طور غیرمجاز داده های متعلق به دیگری را بر باید، مرتکب جرم سرقت رایانه ای شده است. منظور از داده، هرگونه محتوای رایانه ای اعم از فایل عکس های خانوادگی، فیلم های شخصی، اطلاعات علمی و یا اطلاعات حسابهای کاربری و سایر اطلاعات شخصی است که دارنده، آن ها را در اختیار دیگران قرار نداده است. هرگاه فردی بدون اطلاع شخص اینگونه داده ها را در اختیار بگیرد، خواه این داده ها شامل ارزش مالی باشند و خواه نباشند، جرم سرقت رایانه ای رخ داده است.
بر اساس ماده ۷۴۰ قانون تعزیرات، هر کس به طور غیرمجاز دادههای متعلق به دیگری را برباید، چنانچه عین دادهها در اختیار صاحب آن باشد، به جزای نقدی از یك میلیون (۱.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال و در غیر این صورت به حبس از نود و یك روز تا یك سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (۵.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محكوم خواهد شد.
انواع سرقت رایانه ای در قانون
درباره اینکه به چه نوع اقداماتی سرقت گفته میشود و کدام نوع از اقدامات با اینکه شبیه سرقت هستند، مشمول این عنوان حقوقی نمیشوند، توجه داده باشید که وقتی کسی با دست پیدا کردن به دادههای شما، آنها را به طور کامل در اختیار بگیرد، به گونهای که شما دیگر نسخهای از آن نداشته باشید، جرم سرقت واقع شده است. به شکل ملموس تر، یعنی اگر کسی محتوای مربوط به شما را از روی سیستم کات کند و در اختیار بگیرد، سرقت رخ داده است.
همچنین اگر اطلاعات شما توسط فرد دیگری در اختیار گرفته شود، ولو اینکه خود شما هم همچنان به آن اطلاعات دسترسی داشته باشید، بازهم سرقت به وقوع پیوسته است. تعریف ملموس تر این بند یعنی وقتی که مثلا فردی از اطلاعات شما بدون اجازه، کپی برداری کرده و عین فایلها و اطلاعات شما را در اختیار دارد، درحالیکه شما نیز نسخه اصلی آن اطلاعات و داده ها را در اختیار دارید، باز هم او مرتکب سرقت شده است.
اما اگر کسی اقدام به تصویربرداری از محتوا و فایلهای شما کند، اطلاق اتهام سرقت به عمل او دشوار است و این عمل را می توان تحت عنوان دسترسی غیر مجاز، تحت پیگرد قرار داد.

یکی از نکاتی که لازم است تذکر دهیم این است که جرم سرقت رایانهای تنها مربوط به ربودن داده و اطلاعات سامانههای رایانهای و مخابراتی مانند لپتاپ و تلفن همراه و فلش است و اگر شخصی خودِ این ابزارها را سرقت کند، مشمول قوانین سرقت رایانه ای نخواهد بود و موضوع سرقت به عنوان یک جرم عادی تحت پیگرد قرار خواهد گرفت.
نکته دیگری که لازم است به آن توجه کنید، این است که در سرقت رایانه ای نیت و قصد اهمیتی ندارد و حتی اگر بدون هیچ انگیزه ای اقدام به ذخیره سازی فایلهای کامپیوتر شخصی دیگران یا محتوای ایمیل ها یا پیامهای آنها بکنید نیز سرقت انجام داده اید.
سرقت رایانه ای گاه صرفا به قصد دستیابی به اطلاعات یا محتوا و داده صورت میگیرد و گاه خودش مقدمه جرم دیگری نظیر اخاذی، تهدید، هتک حیثیت و یا کلاهبرداری رایانهای میشود. طبیعی است که در صورت وقوع هریک از این جرایم، علاوه بر مجازات جرم سرقت رایانه ای مجازات جرایم دیگر نیز شامل حال فردی که مرتکب سرقت شده، خواهد شد.
یکی از ساده ترین و متداول ترین شیوه های سرقت اطلاعات کاربران، ایجاد رابطه در فضاهای دوست یابی در اینترنت است. اغلب طعمه های این روش، نوجوانان و افراد تازه وارد به فضای اینترنت هستند. از آنجایی که به ویژه تلفنهای همراه در اختیار افراد به دلیل گستردگی اپلیکیشنهای دوست یابی و چتهای گروهی، مستعد رخنه و نفوذ سارقان اینترنتی با هویتهای ساختگی هستند، همواره توصیه میشود که اطلاعات شخصی و تصاویر خصوصی و خانوادگی و به ویژه تصاویر کودکان را در گوشی های خود نگهداری نکنید. آپدیت کردن مداوم گوشی ها و نرم افزارهای مورد استفاده از سایتهای اصلی و معتبر و دانلود نکردن از سایتهای متفرقه نیز به افزایش ایمنی داده های شما در فضای مجازی کمک میکند
برای جلوگیری از سرقت اطلاعات هویتی خود و اعضای خانواده تان، به ویژه کودکان، تا حد امکان از به اشتراک گذاری تصاویر و اطلاعات شخصی آنها در شبکه های اجتماعی، اجتناب کنید.
فیشینگ، متداول ترین راه سرقت اطلاعات
با وجود همه هشدارها و آموزشها، همچنان متداول ترین راه برای سرقت اطلاعات حسابهای کاربران اینترنت، فیشینگ است. فیشینگ به معنای ماهی گیری و در واقع روشی است که سارقان با آن طعمه های خود را به قلاب انداخت و صید میکنند.
در یکی از انواع روشهای فیشینگ شما ترغیب به ورود به یک سایت میشوید. مثلا سایتی با تخفیفهای ویژه یا برنده شدن در یک قرعه کشی و در هنگام ورود باید اطلاعاتی نظیر ایمیل، شماره تلفن و پس ورد خود را وارد کنید. ناگفته پیداست که سارقان بلافاصله با دریافت این اطلاعات وارد حسابهای شخصی شما میشوند. اما نوع متداول تر فیشینگ ، طراحی سایتهایی با شکل و شمایل مشابه صفحه های پرداخت اینترنتی است. شما بعد از یک خرید اینترنتی به صفحه پرداخت منتقل میشوید و یا در یک پیج لینک پرداخت اینترنتی قرارداده شده که وارد آن میشوید و طبق معمول شماره کارت، رمز اینترنتی و سایر اطلاعات کارت خود را وارد میکنید، درحالیکه این صفحه جعلی است و اطلاعاتی که شما وارد میکنید، مستقیما در اختیار سارقین قرار میگیرد و بلافاصله با استفاده از آن اطلاعات اقدام به تخلیه حساب شما میکنند. برای اینکه طعمه اینگونه سرقتهای رایانه ای نشوید، همواره از سایت های رسمی بانکها و فروشگاههای اینترنتی که به صحت نشانی اینترنتی آنها اطمینان دارید استفاده کنید و از ورود اطلاعات حساب خود در سایتهای متفرقه خودداری کنید، حتی اگر به شما گفته شده که در این سایتها، آیفون و لپ تاپ رایگان برنده خواهید شد!
پیشگیری از سرقت اطلاعات
اگر از جمله افرادی هستید که به وبگردی علاقه دارید، همواره در هنگام ورود به برخی سایتها با پیامهایی که از شما اجازه می خواهند تا افزونه هایی بر روی مرورگر شما نصب کنند، مواجه میشوید. شاید بدون توجه به عواقب چنین کاری، با این پیامها اعلام موافقت کنید. اما لازم است بدانید که به محض نصب این افزونه ها بر روی مرورگرهای خود، احتمالا اطلاعات تمام حسابهای کاربری که وارد آنها میشوید، در آن مرورگر ذخیره سازی شده و در اختیار آن وبسایت قرار خواهد داشت. حال فرض کنید که سارقان اینترنتی با ایجاد وبسایتهای جذاب و پیشنهاد نصب این افزونه ها، قصد دستیابی به اطلاعات هویتی کاربران اینترنتی را داشته باشند. با چنین پیش فرضی احتمالا با پیامهایی که در بدو ورود به وبسایتهای مختلف دریافت میکنید، موافقت نخواهید کرد. این کاری است که همواره باید انجام دهید.
برای در امان ماندن از سرقت اطلاعات هویتی خود، تا حد امکان در کافی نت ها، اماکن عمومی و اینترنتهای عمومی، از وارد شدن به حسابهای کاربری خود اجتناب کنید و درصورتی که مجبور به این کار شدید، در اولین فرصت رمز عبور خود را از اینترنتی امن، تغییر دهید. همچنین استفاده از قابلیت تایید هویت دومرحله ای به جلوگیری از سرقت اطلاعات شما کمک می کند. ما جزئیات کارهایی که لازم است انجام دهید را در مقاله برای جلوگیری از هک شدن چه کار کنیم توضیح داده ایم.
مشاوره حقوقی و وکالتی یسرا در خصوص سرقت رایانه ای
درصورت نیاز به مشاوره و یا گرفتن وکیل در پرونده های سرقت رایانه ای و همچنین سایر جرایم رایانه ای، در هر ساعت از شبانه روز میتوانید به پلتفرم حقوقی یسرا مراجعه کنید. شاکی و متهم، همچنین میتوانند از وکیل در پیشبرد حق خود استفاده کنند. مشاوره حقوقی سرقت رایانه ای نیز در وب سایت های حقوقی و حتی وب سایت پلیس فتا وجود دارد. مشاور حقوقی یسرا نیز در این زمینه آماده ارائه خدمت به شما عزیزان است.
مؤسسه یسرا، خدمات حقوقی استارت آپی را نیز انجام میدهد. مشاوره حقوقی با وکیل سایبری یسرا تمام اطلاعات و آگاهی لازم در این باره را به شما خواهد داد. وکیل جرایم رایانه ای یسرا، وکالت شما را در این زمینه به عهده خواهد گرفت.
یسرا سامانه تخصصی مشاوره حقوقی و وکالت تخصصی در حوزه حقوق فناوری اطلاعات و جرایم سایبری و جرایم رایانه ای ، کسب و کارهای اینترنتی و استارت آپ ها است. به طور حرفهای وکالت جرایم اینترنتی و رایانه ای را بر دوش دارد که با حضور وکلای مجرب و کارشناسان متخصص فنی و حقوقی جرایم رایانه ای به صورت 24 ساعته آماده ارائه خدمات حقوقی و مشاوره رایگان به شما متقاضیان محترم می باشد.
شما میتوانید پاسخ کلیه سوالات حقوقی خود در خصوص نکات حقوقی درباره سرقت رایانه ای یا سرقت داده را به صورت آنلاین از کارشناسان و وکلای تیم یسرا بپرسید، تیم وکلای یسرا خدمات مشاوره حقوقی سرقت رایانه ای یا سرقت داده، کلاهبرداری اینترنتی و کسب و کارهای اینترنتی را به سه صورت مشاوره حقوقی آنلاین ، مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی حضوری ارائه میکند.
در مشاوره آنلاین شما میتوانید کلیه سوالات تخصصی خود در هر حوزه ایی از جمله حوزه جرایم سایبری ، جرایم رایانهای و کسب و کارهای مجازی را در ابتدا در سامانه پرسش و پاسخ یسرا جستجو نمایید و از پاسخ های قبلی کارشناسان بهره مند گردید اما در صورت عدم رفع نیاز، وکلا و کارشناسان حقوقی تیم یسرا پاسخ لازم را ارایه می نمایند.
اما در صورت در خواست به مشاوره تلفنی یا مشاوره حضوری باید با شماره های 02144003048 یا 09129152457 تماس حاصل نمایید. و وقت مشاوره تلفنی یا حضوری رزرو نمایید.
جهت اخذ مشاوره حضوری باید به آدرس ذیل مراجعه نمایید.
تهران، بزرگراه آیت الله کاشانی، بلوار اباذر، روبروی دادسرای جرایم رایانه ای تهران (دادسرای ناحیه 31)، پلاک 4 واحد 4، گروه وکلای یسرا.