داوری
داوری در حل و فصل اختلافات یکی از مواردی است که امروزه به دلیل مزیت های فراوان آن بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است، از جمله مزیت های آن می توان به سرعت بخشیدن به حل و فصل اختلافات و عدم نیاز به رعایت تشریفات دادرسی اشاره کرد.بنابراین از نهاد داوری در دعاوی مختلف حقوقی می توان استفاده نمود، از جمله در دعاوی مالکیت فکری. در این نوشتار با ما همراه شوید تا به موضوع داوری در دعاوی مالکیت فکری بپردازیم.
مالکیت فکری چیست؟
قبل از اینکه وارد موضوع داوری در دعاوی مالکیت فکری بشویم، ابتدا به تعریف مفهوم مالکیت فکری می پردازیم. مالکیت فکری به ایده و یا به طور کلی آنچه که به ذهن فرد متبادر می شود و فرد آن را به طرق مختلف پدید می آورد گفته می شود. به طور مثال فرد ابتدا ایده ای به ذهنش خطور می کند و سپس ایده ی خود را به شکل اختراع ،یا یک اثر هنری و یا یک کتاب در می آورد. این اختراع یا اثر هنری و یا کتاب حاصل خلاقیت و تفکرات فرد است و قانون گذار از آن حمایت میکند البته به شرطی که صاحب آن اثر، مراحل ثبت آن را مطابق قانون طی کرده و آن را به ثبت رسانده باشد. در صورتی که تمایل دارید راجع به ثبت مالکیت فکری و موارد آن بیشتر بدانید، می توانید به مقالات ما در که در خصوص امور ثبتی می باشد مراجعه کنید.
در تعریف مالکیت می توان گفت که شخص صاحب اثر حق استفاده و بهره برداری از اثری که به وجود آورده است را دارد و نیز این اختیار را دارد که این حق را به دیگران منتقل نماید. مالکیت فکری شامل مالکیت معنوی و مادی می شود که مالکیت معنوی غیر قابل انتقال است ولی مالکیت مادی یک اثر را می توان انتقال داد.

دعاوی مالکیت فکری
در مواردی ممکن است شخصی به طرق مختلف مالکیت فکری یک اثر را نقض کند بدین معنا که به طور مثال شخص با نقض مالکیت حقوق نویسنده یک کتاب یا نقض حقوق مالک یا پدید آورنده یک نرم افزار به حقوق صاحب اثر یا نرم افزار تجاوز کرده و موجب خسارات متعدد مادی و معنوی به شخص می شود. در این هنگام صاحب اثر در صورتی می تواند دعوای نقض مالکیت و مطالبه خسارت در دادگاه مطرح نماید که قبلا اثر خود را مطابق قانون به ثبت رسانده باشد.
داوری در دعاوی مالکیت فکری
علاوه بر دادگاه ،که مرجع رسیدگی به اختلافات به وجود آمده می باشد ، داوری نهادی است که طرفین می توانند با توافق یکدیگر و بدون مراجعه به دادگاه، حل و فصل اختلافات خود را به آن ارجاع دهند. داوری در دعاوی مالکیت فکری بدین شکل است که طرفین به موجب قرارداد توافق می کنند در صورت بروز اختلاف در تعبیر و تفسیر و یا اجرای قرارداد، به داور مراجعه نمایند. اگر یکی از طرفین به تعهدات قراردادی خود عمل ننموده و موجب نقض مالکیت مادی و یا معنوی طرف دیگر شود، در اینجا چنانچه در قرارداد شرط داوری درج شده باشد ،دعوا به داور ارجاع شده و داور به موضوع رسیدگی می نماید ولی چنانچه شرط داوری قید نشده باشد، مرجع قضایی صالح به رسیدگی است و بایستی به دعوا رسیدگی نماید.
طرفین می توانند چنانچه دعوای خود را دادگاه مطرح کرده باشند، در حین رسیدگی در دادگاه، توافق نمایند که برای حل و فصل اختلاف دعوای خود را به داور ارجاع دهند. لازم به ذکر است که در صورت شکایت کیفری نقض مالکیت، از لحاظ تعیین جرم و مجازات آن نمی توان موضوع دعوا را به داوری ارجاع داد زیرا داور صلاحیت رسیدگی به جرم و تعیین مجازات را ندارد ولی در صورتی که کسی مالکیت فکری شخصی را نقض کند، می تواند دعوای حقوقی خود را مبنی بر نقض مالکیت و مطالبه خسارت به داوری ارجاع داد.
در خصوص درج شرط داوری همان طور که در مقالات دیگر نیز بیان نموده ایم بایستی از ذکر عبارت داور مرضی الطرفین اجتناب نمایید مگر اینگه در قرارداد حتما نام داور مرضی الطرفین خود را ذکر نمایید. همچنین می توانید با توجه به موضوع قرارداد نهاد،سازمان یا اتحادیه مربوطه را به عنوان داور مرضی الطرفین خود انتخاب نمایید.
بنابراین می توان گفت با درج شرط داوری در قرارداد با موضوع مالکیت فکری و نیز در مواردی که ممکن است مالکیت فکری شخص نقض شود مثل قراردادهای طراحی و توسعه سایت، با نقض حقوق پدیدآورنده نرم افزارها ، طرفین حل و فصل اختلافات خود را به داور ارجاع می دهند که در این صورت نه تنها نیاز به رعایت تشریفات دادرسی نمی باشد بلکه موجب تسریع در روند رسیدگی به موضوع اختلاف می شود و کسی که حقوق وی نقض شده است می تواند تمامی حق و حقوق خود را باز پس گیرد.
خدمات حقوقی یسرا در خصوص داوری دعاوی مالکیت فکری
تیم وکلای یسرا خدمات مشاوره حقوقی داوری در دعاوی مالکیت فکری، کسب و کارهای اینترنتی و کلاهبرداری اینترنتی را به سه صورت مشاوره حقوقی آنلاین ، مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی حضوری ارائه میکند.
در مشاوره آنلاین شما میتوانید کلیه سوالات تخصصی خود در هر حوزه ای از جمله انواع داوری، قراردادهای کسب و کارهای آنلاین و امور ثبتی مانند ثبت پلتفرم، ثبت دامنه، ثبت هاست و انتقال دامنه و غیره، جرایم سایبری، جرایم رایانهای و کسب و کارهای مجازی را در ابتدا در سامانه پرسش و پاسخ یسرا جستجو نمایید و از پاسخ های قبلی کارشناسان بهره مند گردید اما در صورت عدم رفع نیاز، وکلا و کارشناسان حقوقی تیم یسرا پاسخ لازم را ارایه می نمایند.
اما در صورت در خواست به مشاوره تلفنی یا مشاوره حضوری باید با شماره های 02144003048 یا 09129152457 تماس حاصل نمایید. و وقت مشاوره تلفنی یا حضوری رزرو نمایید.
جهت اخذ مشاوره حضوری باید به آدرس ذیل مراجعه نمایید.
تهران، بزرگراه آیت الله کاشانی، بلوار اباذر، روبروی دادسرای جرایم رایانه ای تهران (دادسرای ناحیه 31)، پلاک 4 واحد 4، گروه وکلای یسرا.