جرایم اینستاگرام
امروزه استفاده از فضای مجازی به خصوص اینستاگرام جزء جدایی ناپذیر زندگی مردم شده و به همین ترتیب جرایم اینستاگرام و مشکلات مربوط به آن نیز بخشی از زندگی ما شده است.
علاوه بر سرگرمی برای اشخاص در فضای اینستاگرام، بسیاری از کسب و کارها در اینستاگرام رونق گرفته و منبع درآمد برای خیلی از افراد شده است.
در همین راستا و در پی استفاده روز افزون از این فضا، افراد سود جو و مجرمین هم بیکار ننشسته اند و به طرق مختلف از این شرایط سو استفاده کرده و به ارتکاب جرم های مختلف دست می زنند. با ما در این نوشتار همراه باشید تا با برخی از جرایمی که در فضای مجازی اینستاگرام رخ می دهد آشنا شوید.
هک (دسترسی غیر مجاز) اینستاگرام
هک اینستاگرام یکی از عمده جرایم اینستاگرام بوده و بدین معناست که هکر از طریق دسترسی غیر قانونی به اینستاگرام شما از قبیل نام کاربری و رمز عبور به کلیه اطلاعات و پیج شما دسترسی پیدا می کند.
همچنین ممکن است از طریق دسترسی به عکس های شخصی شما، آنها را منتشر نماید یا شما را تهدید به انتشار عکس های خصوصیتان نماید و در قبال آن درخواست پول نماید و جرایم دیگری که از طریق هک کردن می تواند اتفاق بیفتد.
ماده 729 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات (ماده یک قانون جرایم رایانه ای) دسترسی غیرمجاز را این گونه تعریف می کند: هرکس به طور غيرمجاز به دادهها یا سيستم های رایانهای یا مخابراتی که به وسيله تدابير امنيتی حفاظت شده، دسترسی یابد، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج تا بيست ميليون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
مرتکب مطابق ماده قانونی فوق مجازات می شود. البته چنانچه علاوه بر هک کردن و دسترسی غیر مجاز جرایم دیگری مثل کلاهبرداری یا انتشار عکس های خصوصی افراد را مرتکب شود، ممکن است مشمول مواد دیگر قانون جرایم رایانه ای نیز بشود و مرتکب تعدد جرم شود و یا به عنوان بخشی از جرم مهم تر باشد.
مجازات تولید محتوای آموزش هک در جرایم اینستاگرام
کسانی هم هستند که با ساختن پیج در اینستاگرام محتوای آموزش هک کردن یا محتواهایی در خصوص دسترسی غیر مجاز به اطلاعات دیگران را قرار می دهند؛ این افراد باید بدانند که این عمل در ماده 753 قانون مجازات اسلامی (ماده 25 قانون جرایم رایانه ای )جرم انگاری شده است.
مطابق این ماده: هر شخصی که مرتکب اعمال زیر شود، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (۵.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد:
- تولید یا انتشار یا توزیع و در دسترس قرار دادن یا معامله دادهها یا نرمافزارها یا هر نوع ابزار الکترونیکی که صرفاً به منظور ارتکاب جرائم رایانهای به کار میرود.
- فروش یا انتشار یا در دسترس قرار دادن گذرواژه یا هر دادهای که امکان دسترسی غیرمجاز به دادهها یا سامانههای رایانهای یا مخابراتی متعلق به دیگری را بدون رضایت او فراهم میکند.
- انتشار یا در دسترس قراردادن محتویات آموزش دسترسی غیرمجاز ، شنود غیرمجاز ، جاسوسی رایانه ای و تخریب و اخلال در داده ها یا تخریب سیستم های رایانه ای و مخابراتی .
تبصره ـ چنانچه مرتکب، اعمال یاد شده را حرفه خود قرار داده باشد، به حداکثر هر دو مجازات مقرر در این ماده محکوم خواهد شد.
کلاهبرداری در اینستاگرام
کلاهبرداری یکی از جرایم اینستاگرام است که در این فضا به وفور اتفاق می افتد؛ به طوری که فرد با ایجاد یک پیج مبتذل و مستهجن جذب فالوور می کند و آن را به عنوان یک پیج تبلیغاتی یا فروشگاهی معرفی می کند و به افرادی که میخواهند یک پیج با فالوور بالا داشته باشند می فروشد و پس از معامله پیج، یا فالوورها ریزش می کنند و یا پیج مذکور فیلتر می شود.
یکی دیگر از مواردی که رخ می دهد این است که صاحب پیج کالای تقلبی و فیک را به جای کالای اصلی و برندهای معروف معرفی کرده و می فروشد. در صورتی که متوجه شدید توسط این افراد مورد کلاهبرداری قرار گرفته اید، می توانید با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی الکترونیکی یا دادسرای محل وقوع جرم شکایت خود را ثبت کنید تا پلیس فتا پیگیری کرده و این افراد دستگیر شوند.

مجازات کلاهبرداری در جرایم اینستاگرام
در مورد مجازات کلاهبرداری ماده 67 قانون تجارت الکترونیک مصوب 1382 بیان نموده است:
هرکس در بستر مبادلات الکترونیکی، با سوء استفاده و یا استفاده غیر مجاز از دادهپیام ها، برنامهها و سیستمهای رایانهای و وسائل ارتباط از راه دور و ارتکاب افعالی نظیر ورود، محو، توقف دادهپیام، مداخله در عملکرد برنامه یا سیستم رایانهای و غیره دیگران را بفریبد و یا سبب گمراهی سیستمهای پردازش خودکار و نظائر آن شود و از این طریق برای خود یا دیگری وجوه، اموال یا امتیازات مالی تحصیل کند و اموال دیگران را ببرد، مجرم محسوب و علاوه بر رد مال به صاحبان اموال به حبس از یک تا سه سال و پرداخت جزای نقدی معادل مال ماخوذه محکوم میشود.
تبصره - شروع به این جرم نیز جرم محسوب و مجازات آن حداقل مجازات مقرّر در این ماده میباشد.
از دیگر مبانی قانونی کلاهبرداری رایانه ای در ماده 13 قانون جرایم رایانه ای مصوب 1388 (ماده 741 قانون مجازات اسلامی) است که بیان می دارد:
هرکس به طور غیر مجاز از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف کردن داده ها یا مختل کردن سامانه، وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند، علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (20.000.000) ریال تا یکصد میلیون (100.000.000) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
ممانعت از حق در جرایم اینستاگرام
این موضوع را در قالب یک مثال شرح می دهیم تا کاملا متوجه مصداق این جرم شوید:
دو نفر با راه اندازی پیج فروش لباس به نوعی باهم شریک می شوند. پس از گذشت مدت زمانی و با افزایش فالوور و فروش بالا، یکی از شرکا رمز عبور پیج را بدون هماهنگی با شریک خود تغییر داده و مانع دسترسی وی می شود. عمل این فرد طبق قانون جرم بود و قابل مجازات است.
مطابق ماده 738 قانون مجازات اسلامی (ماده 10 قانون جرایم رایانه ای):
هرکس به طور غیرمجاز با اعمالی از قبیل مخفی کردن دادهها، تغییر گذرواژه یا رمزنگاری دادهها مانع دسترسی اشخاص مجاز به دادهها یا سامانههای رایانهای یا مخابراتی شود، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (5.000.000) ریال تا بیست میلیون (20.000.000) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
نشر اکاذیب در اینستاگرام
نشر اکاذیب بدین معنی است که فرد مطالبی را بر خلاف واقع و به دروغ به فرد نسبت می دهد که یکی از پرتکرارترین جرایم اینستاگرام می باشد.
شخص بزه دیده (شاکی) می تواند از طریق دادسرای جرایم رایانه ای و پلیس فتا پیگیری نماید. در قانون جرایم رایانهای مجازات در نظر گرفته شده برای هتک حیثیت و نشر اکاذیب رایانهای ، حبس از 91 روز تا دو سال یا جزای نقدی از 5 میلیون ریال تا 40 میلیون ریال است.
در ماده 746 قانون مجازات اسلامی (ماده 18 قانون جرایم رایانه ای) در تعریف نشر اکاذیب گفته است که:
هر کس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله سامانه رایانه ای یا مخابراتی اکاذیبی را منتشر نماید یا در دسترس دیگران قرار دهد یا با همان مقاصد اعمالی را بر خلاف حقیقت، رأساً یا به عنوان نقل قول، به شخص حقیقی یا حقوقی به طور صریح یا تلویحی نسبت دهد، اعم از این که از طریق یاد شده به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به دیگری وارد شود یا نشود، افزون بر اعاده حیثیت (در صورت امکان)، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (5.000.000) ریال تا چهل میلیون (40.000.000) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
همان طور که ملاحظه می کنید در نشر اکاذیب به محض این که فرد مطالب را منتشر می کند، جرم محقق شده است؛ حتی اگر ضرری به بزه دیده (شاکی) وارد نشده باشد و باید حتما قصد ضرر یا تشویش اذهان عمومی را داشته باشد.
توهین در جرایم اینستاگرام
این روزها متاسفانه شاهد افزایش توهین و فحاشی در اینستاگرام هستیم. اشخاص از طریق پیجی که در اینستاگرام می سازند به دایرکت افراد رفته و بنا به انگیزه ها و دلایل مختلف شروع به فحاشی و استفاده از الفاظ رکیک می نمایند و یا در لایو و یا زیر پست های اشخاص از کامنت های توهین آمیز استفاده می نمایند.
این اشخاص با شکایت شاکی و تشکیل پرونده در دادسرا قابل شناسایی توسط پلیس فتا هستند.
علاوه بر این به تازگی اخباری از پلیس فتا منتشر شده است که با کسانی که در فضای مجازی مخصوصاً اینستاگرام پستهای توهین آمیز منتشر میکنند و یا در زیر پستهای دیگران از کلمات رکیک و ناسزا برای نظر دادن استفاده میکنند، به طور جدی برخورد خواهد شد و جریمههای سنگینی برایشان در نظر گرفته میشود.
توهین با شرط قذف در جرایم اینستاگرام
اگر الفاظ توهین آمیز دارای شرایط قذف باشد، مجازات آن 80 ضربه شلاق است. ماده 245 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 قذف را این گونه تعریف کرده است: نسبت دادن زنا يا لواط به شخص ديگر هرچند مرده باشد.
ماده 608 قانون مجازات اسلامی در تعریف جرم توهین به اشخاص عادی است، ولی چنانچه به رهبری یا مقامات دولتی، کارکنان دولت و موارد مندرج در ماده 609 قانون مجازات اسلامی توهین شود از موارد توهین مشدد محسوب شده و مجازات آن سنگین تر است.
مطابق این ماده: هر کس با توجه به سمت، یکی از روسای سه قوه یا معاونان رئیس جمهوری یا وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا نمایندگان مجلس خبرگان یا اعضای شورای نگهبان یا قضات یا اعضای دیوان محاسبات یا کارکنان وزارتخانهها و موسسات و شرکت های دولتی و شهرداریها در حال انجام وظیفه یا به سبب آن توهین نماید، به سه تا شش ماه حبس و یا تا (۷۴) ضربه شلاق و یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی محکوم میشود.
همین طور در ماده 16 قانون جرایم رایانهای ذکر شده است که هر کس با استفاده از رایانه و در فضای سایبری موجب هتک حرمت و حیثیت فردی شود، به حبس از 91 روز تا 2 سال یا جزای نقدی از 5 میلیون ریال تا 40 میلیون ریال و یا هر دو مجازات بالا محکوم خواهد شد.
انتشار عکس خصوصی افراد در اینستاگرام
یکی دیگر از جرایم اینستاگرام که متأسفانه امروزه شاهد آن هستیم انتشار تصاویر خصوصی دیگران در این فضا می باشد که با توجه به سنتی بودن و فرهنگ جامعه ما میتواند عواقب ناگواری برای خانوادهها به همراه داشته باشد.
قانونگذار برای این دسته از مجرمان مجازات حبس تا دو سال یا جزای نقدی یا هر دو مجازات را در نظر گرفته است.
درباره مجازات انتشار تصاویر خصوصی در فضای مجازی ،ماده 745 قانون مجازات اسلامی (17 جرایم رایانه ای) این گونه بیان کرده است:
هر کس به وسیله سامانه های رایانه ای یا مخابراتی صوت یا تصویر یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او جز در موارد قانونی منتشر کند یا دسترس دیگران قرار دهد به نحوی که منجر به ضرر یا عرفاً موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (۵.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا چهل میلیون (۴۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
فراموش نکنید که امکان صدور هر دو مجازات هم وجود دارد و البته در صورتی مجرم مجازات می شود که ضرری به بزه دیده (شاکی) وارد شده باشد.
مجازات تغییر و تحریف صوت و تصویر دیگران در جرایم اینستاگرام
همچنین طبق ماده744 قانون مجازات اسلامی (18 قانون جرایم رایانه ای):
هرکس به وسیله سامانه های رایانه ای یا مخابراتی، فیلم یا صوت یا تصویر دیگری را تغییر دهد یا تحریف کند و آن را منتشر یا با علم به تغییر یا تحریف منتشر کند، به نحوی که عرفاً موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (5.000.000) ریال تا چهل میلیون (40.000.000) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
همان طور که می بینید مطابق این ماده فردی که صوت و یا تصاویر دیگران را تحریف و منتشر کند، به نحوی که موجب هتک حرمت وی شود، محکوم به حبس از 91 روز الی 2 سال میشود و یا ملزم به پرداخت جزای نقدی 5 میلیون الی چهل میلیون ریالی خواهد شد.
اگر از این طریق از بزه دیده اخاذی نماید یا او را تهدید نماید طبق ماده 669 قانون مجازات اسلامی به شلاق یا حبس مکوم میگردد.
مطابق با ماده 669 قانون مجازات اسلامی:
هر گاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشاء سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد به مجازات شلاق تا (۷۴) ضربه یا زندان از دوماه تا دو سال محکوم خواهد شد.
انتشار عکس و فیلمهای مبتذل و مستهجن در اینستاگرام (هرزه نگاری یا پورنو گرافی)
ممکن است در بررسی جرایم اینستاگرام با پیج هایی برخورد کرده باشید که عکس ها و فیلم های مستهجن یا همان پورن در صفحه خود قرار می دهند یا برای جذب فالور یا به اصطلاح شاخ مجازی شدن تصاویر نیمه عریان از خود پخش می کنند. پلیس فتا مدتی است که این موضوع را به طور جدی پیگیری نموده و افراد زیادی را دستگیر نموده است.
ماده 742 قانون مجازات اسلامی(ماده 14 قانون جرایم رایانه ای ) در این خصوص مقرر کرده است:
هرکس به وسیله سامانههای رایانهای یا مخابراتی یا حاملهای داده محتویات مستهجن را منتشر، توزیع یا معامله کند یا به قصد تجارت یا افساد تولید یا ذخیره یا نگهداری کند، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (۵.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا چهل میلیون (۴۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
مشاوره حقوقی پیرامون جرایم اینستاگرام
اگر شما درگیر پرونده با عنوان جرایم اینستاگرام و هک اینستاگرام شده اید و نیاز به مشاوره در این زمینه یا تهیه لایحه یا از سوی مقابل نیازمند دفاع در یک دعوای مربوط به جرایم اینستاگرام هستید، به دلیل پیچیدگی ها و برخی ماده و تبصره های قوانین مختلف مربوط به جرایم رایانه ای ، بهترین راه استفاده از وکلا و مشاورانی است که در این حوزه دارای تخصص و اشراف هستند.
پلتفرم حقوقی یسرا با حضور وکلای تخصصی در حوزه جرایم رایانه ای آماده ارائه مشاوره حقوقی در خصوص پرونده های مرتبط با جرم اینستاگرامی به شما متقاضیان محترم می باشد.
یسرا سامانه تخصصی مشاوره حقوقی و وکالت تخصصی در حوزه حقوق فناوری اطلاعات و جرایم سایبری و جرایم رایانه ای ، کسب و کارهای اینترنتی و استارت آپ ها است. که به طور حرفهای وکالت جرایم اینترنتی و رایانه ای را بر دوش دارد که با حضور وکلای مجرب و کارشناسان متخصص فنی و حقوقی جرایم رایانه ای به صورت 24 ساعته آماده ارائه خدمات حقوقی و مشاوره رایگان به شما متقاضیان محترم می باشد.
شما میتوانید پاسخ کلیه سوالات حقوقی خود در خصوص نکات حقوقی درباره جرم اینستاگرام را به صورت آنلاین از کارشناسان و وکلای تیم یسرا بپرسید.
مشاوره رایگان یسرا
تیم وکلای یسرا خدمات مشاوره حقوقی جرایم اینستاگرام، کلاهبرداری اینترنتی و کسب و کارهای اینترنتی را به سه صورت مشاوره حقوقی رایگان آنلاین ، مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی حضوری ارائه میکند.
در مشاوره آنلاین رایگان شما میتوانید کلیه سوالات تخصصی خود در هر حوزه ای از جمله جرایم سایبری ، جرایم رایانهای و کسب و کارهای مجازی را در ابتدا در سامانه پرسش و پاسخ یسرا جستجو نمایید و از پاسخ های قبلی کارشناسان بهره مند گردید اما در صورت عدم رفع نیاز، وکلا و کارشناسان حقوقی تیم یسرا پاسخ لازم را ارایه می نمایند.
اما در صورت در خواست به مشاوره تلفنی یا مشاوره حضوری باید با شماره های 02144003048 یا 09129152457 تماس حاصل نمایید. و وقت مشاوره تلفنی یا حضوری رزرو نمایید.
جهت اخذ مشاوره حضوری باید به آدرس ذیل مراجعه نمایید.
تهران، بزرگراه آیت الله کاشانی، بلوار اباذر، روبروی دادسرای جرایم رایانه ای تهران (دادسرای ناحیه 31)، پلاک 4 واحد 4، گروه وکلای یسرا.