جعل سنتی و جعل رایانه ای
یکی از جرایمی که همیشه جوامع مختلف از جمله ایران با آن درگیر بوده اند و قانون گذاران مواد قانونی متعددی را به آن اختصاص داده اند، جرم جعل است و امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی و استفاده از آن می توان جرم جعل را به دو دسته تقسیم نمود:
- جعل سنتی یا (فیزیکی)
- جعل رایانه ایی
جعل رایانه ای نسبت به جعل سنتی در فضای فیزیکی توسط مجرمان ساده تر و راحت تر انجام می گیرد و ابزار کار آن بیشتر مرتبط به سیستم های کامپیوتری، انواع نرم افزارها و سخت افزارها و اینترنت است.
جعل سنتی یا همان فیزیکی بر روی چیزهای مثل سند، نوشته و سایر چیزهای ملموس قابل انجام می باشد. اما با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی به ویژه گسترش فضای مجازی و محیط سایبر در قرن 21، جرم جعل نیز در فضای مجازی گسترش چشمگیری پیدا کرده است.
بنابراین، پس از جرایم رایانه ایی نسل اول که موضوعاتی همچون سرقت برنامه ها و جاسوسی رایانه ایی را شامل میشد به جرایم رایانه ایی نسل دوم که جرایم علیه داده ها هستند و در آخر به جرایم نسل سوم یا جرایم سایبری میرسیم که یا جرایم جدیدی هستند که در فضای مجازی معنی پیدا کرده اند و یا اینکه همان جرایم سنتی ای هستند که در ابعاد گسترده با ابزاری کاملا متفاوت و به روز در فضای مجازی به چشم میخورد.
مجازات و ارکان جعل اینترنتی
- رکن قانونی
- رکن روانی
- رکن مادی
رکن قانونی
ماده 6 و 7 قانون جرایم رایانه ایی اینگونه عنوان میکند که «هرکس به طور غیر مجاز مرتکب اعمال زیر شود جاعل محسوب و به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون ریال تا یکصد میلیون ریال یا هردو مجازات محکوم خواهد شد.»
- الف). تغییر یا ایجاد داده های قابل استناد یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه داده ها به آنها
- ب). تغییر داده ها یا علائم موجود در کارتهای حافظه یا قابل پردازش در سامانه های رایانه ایی یا مخابراتی یا تراشه ها یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه داده ها یا علائم به آنها

همچنین مطابق ماده 68 قانون تجارت الکترونیک: « هرکس در بستر مبادلات الکترونیکی، از طریق ورود، تغییر، محو و توقف «دادهپیام» و مداخله در پردازش «دادهپیام» و سیستم های رایانهای، و یا استفاده از وسائل کاربردی سیستم های رمزنگاری تولید امضاء مثل کلید اختصاصی بدون مجوز امضاء کننده و یا تولید امضاء فاقد سابقه ثبت در فهرست دفاتر اسناد الکترونیکی و یا عدم انطباق آن وسائل با نام دارنده در فهرست مزبور و اخذ گواهی مجعول و نظائر آن اقدام به جعل «دادهپیام»های دارای ارزش مالی و اثباتی نماید تا با ارائه آن به مراجع اداری، قضائی، مالی و غیره به عنوان «دادهپیام»های معتبر استفاده نماید جاعل محسوب و به مجازات حبس از یک تا سه سال و پرداخت جزای نقدی به میزان پنجاه میلیون(۵۰/۰۰۰/۰۰۰)ریال محکوم میشود.»
رکن مادی
رکن مادی در جرم جعل رایانه ایی فعل مثبت به صورت تغییر و ایجاد و وارد کردن و نیز طبق ماده 68 قانون تجارت الکترونیک محو و توقف داده پیام و یا مداخله در پردازش داده پیام می باشد و طبق قانون ارتکاب این جرم با ترک فعل امکان پذیر نیست.
رکن روانی
منظور از رکن روانی، بدین معنی است که فرد با علم و آگاهی مرتکب جرم گردد که در جعل سنتی، «سوءنیت خاص» عبارت است از فعل مادی مجرمانه به قصد تقلب و یا ضرر زدن. اما در ماده 6 و 7 قانون جرایم رایانه ایی و ماده 68 قانون تجارت الکترونیکی سوءنیت خاص این جرم صریحا ذکر نشده است و به نظر می رسد صرف اینکه فرد با علم و آگاهی و به طور غیر مجاز به جعل رایانه ای دست بزند، عمل وی جرم بوده و قابل مجازات است. به همین منظور می توان گفت منظور قانونگذار از بکار بردن عبارت (هر کس به طور غیر مجاز اعمال ذیل را مرتکب شود...) ذکر سوءنیت خاص جعل اینترنتی بوده است.
مجازات جعل اینترنتی
طبق ماده 6 و 7 قانون جرایم رایانه ای هر کس مرتکب جعل رایانه ای شود یا با علم به جعلی بودن از آن استفاده نماید ،به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی یا هر دو مجازات محکوم می شود.
و چنانچه جرم ارتکابی مشمول ماده 68 قانون تجارت الکترونیکی باشد به مجازات حبس از یک تا سه سال و پرداخت جزای نقدی به میزان پنجاه میلیون (50.000.000) ریال محکوم میشود.
جعل رایانه ایی در قوانین داخلی کشورمان
جعل رایانه ایی به عنوان مصادیقی از جرائم علیه امنیت و آسایش عمومی در دو قانون بررسی شده است.
- قانون تجارت الکترونیکی ایران مصوب سال 1382 ماده 68 با عنوان جعل کامپیوتری.
- قانون جرایم رایانه ایی مصوب سال 1388 مواد 6 و 7 با عنوان جعل رایانه ایی.
خدمات مشاوره تخصصی و حقوقی یسرا در خصوص جعل رایانه ای و جعل سنتی
اگر روزی موضوع جعل ، چه جعل رایانه ای یا جعل سنتی برایتان پیش آمد، میتوانید به صورت قانونی دنبال حقتان باشید و مجرم را پیدا کنید. برای پیگیری موضوع پرونده های جعل می توانید از مشاورین و وکلای تخصصی یسرا کمک بگیرید.
تیم تخصصی و حقوقی یسرا اهمیت و حساسیت این جرایم را در نظر گرفته است و وکلا و کارشناسان حقوقی به این دلیل که دوره هایی تخصصی را در زمینه جرایم سایبری و جرایم رایانه ای و مصادیق آن را به طور خاص میگذرانند،کسانی هستند که شما با اطمینان میتوانید کار خود را به آنها بسپارید و شما را راهنمایی کنند. تیم مشاوران حقوقی و وکلای مجرب یسرا، به صورت تمام وقت آماده ارايه مشاوره هم از طریق حضور در دفاتر و شعب مختلف یسرا و هم به صورت آنلاین و یا تلفنی هستند.
اگر شما درگیر پرونده با عنوان جعل رایانه ای و یا سنتی شدید با گرفتن مشاوره اولیه و اطلاعات در حوزه جرایم رایانه ای و سایبری و حقوق آن و همچنین مشاوران و وکلایی که به صورت تخصصی در یسرا مشغول دفاع از جرایم اینترنتی، جرایم سایبری و حفظ حقوق مردم در فضای اینترنتی هستند و وظیفه دفاع از حقوق مردم در فضای مجازی را به عهده دارند، با هزینه مناسب و طبق تعرفه کانون وکلا فعالیت میکنند و شما میتوانید از گرفتن مشاوره و خدمات تخصصی اطمینان کامل داشته باشید.
یسرا سامانه تخصصی مشاوره حقوقی و وکالت تخصصی در حوزه حقوق فناوری اطلاعات و جرایم سایبری و جرایم رایانه ای، کسب و کارهای اینترنتی و استارت آپ ها است. که به طور حرفهای وکالت جرایم اینترنتی و رایانه ای را بر دوش دارد که با حضور وکلای مجرب و کارشناسان متخصص فنی و حقوقی جرایم رایانه ای به صورت 24 ساعته آماده ارائه خدمات حقوقی و مشاوره به شما متقاضیان محترم می باشد.
شما میتوانید پاسخ کلیه سوالات حقوقی خود در خصوص نکات حقوقی درباره جعل را به صورت آنلاین در سایت یسرا از کارشناسان و وکلای تیم یسرا بپرسید.
تیم وکلای یسرا خدمات مشاوره حقوقی کلاهبرداری اینترنتی و کسب و کارهای اینترنتی را به سه صورت مشاوره حقوقی رایگان آنلاین ، مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی حضوری ارائه میکند.
در مشاوره آنلاین شما میتوانید کلیه سوالات تخصصی خود در هر حوزه ای از جمله جرایم سایبری ، جرایم رایانه ای و کسب و کارهای مجازی را در ابتدا در سامانه پرسش و پاسخ یسرا جستجو نمایید و از پاسخ های قبلی کارشناسان بهره مند گردید اما در صورت عدم رفع نیاز، وکلا و کارشناسان حقوقی تیم یسرا پاسخ لازم را ارایه می نمایند.
اما در صورت در خواست به مشاوره تلفنی یا مشاوره حضوری باید با شماره های 02144003048 یا 09129152457 تماس حاصل نمایید. و وقت مشاوره تلفنی یا حضوری رزرو نمایید.
جهت اخذ مشاوره حضوری باید به آدرس ذیل مراجعه نمایید.
تهران، بزرگراه آیت الله کاشانی، بلوار اباذر، روبروی دادسرای جرایم رایانه ای تهران (دادسرای ناحیه 31)، پلاک 4 واحد 4، گروه وکلای یسرا.